50té výročí upálení Jana Palacha, aneb - Proč se v Česku lidé upalují?!

24.01.2019 19:39

Událost, která mnou hluboce otřásla! Nemohu k ní zůstat lhostejná a nemohu mlčet. Diskuze v médiích a reakce lidí, mě vedou k zamyšlení nad tím, proč se toto v naší společnosti, v naší demokratické a prý i prosperující zemi, děje?!

Je to opravdu tak, jak píšou sdělovací prostředky a myslí si i někteří občané tohoto státu, nebo jde opravdu o politický protest? A kdyby ano, jaký to má smysl? Odpověď je jednoduchá - žádný. Bohužel. Je to děsivé. Je to zrůdné. Zameteno, schováno za malicherné rádoby problémy, které se musí řešit v EU.

V Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se 18.1.2019, kolem třetí hodiny odpoledne polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž.

Kolemjdoucí ho uhasili, podle záchranné služby muž utrpěl popáleniny na zhruba třiceti procentech těla. Svědek popsal, že viděl hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej.

Podle informací Aktuálně.cz se nejednalo o politický protest, muž trpěl depresemi.

Událost Aktuálně.cz popsal také jeden z pracovníků v prodejně O2 "Viděli jsme dým, tak jsme se šli podívat, co se stalo. Lidé ho už v tu chvíli hasili a přikrývali ho dekou," řekl.

"Neviděl jsem ho při činu, ale těsně předtím. Měl tady udělaný stojan se dvěma cizojazyčnými cedulkami. Šel jsem radši pryč. Něco si pořád brebentil, znělo to jako modlitba. Ale na jednom stojanu měl pověšené dva křesťanské křížky," řekl svědek Českému rozhlasu.

Přehnaná oslava Palacha mohla sebevraha z Václavského náměstí ovlivnit, míní psycholog

Psycholog Karel Havlík v rozhovoru pro Právo řekl, že sebevrah z Václavského náměstí se mohl inspirovat činem Jana Palacha, aniž by byl motivován politicky.

Zřejmě nešlo o politický protest, řekl Aktuálně.cz, místostarosta Prahy 1 Petr Hejma k důvodům, proč se v pátek odpoledne na Václavském náměstí zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Ten svému bratrovi před činem oznámil, že chce odejít jako student Jan Palach. Bratr proto zkontaktoval policii, která se ho snažila najít a zastavit.

Emil Malý, Louny

19. ledna 2019 

Hned si někdo pospíšil s ujištěním, že nejde o politicky motivovaný čin. To by snad ani nebylo možné, abychom oslavovali druhého,,Palacha". Nejde už o mladíka, ale o pána ve starším věku. A je docela možné, že se ten člověk upálil na protest proti současné situaci u nás. Ale to tady nikdy nikdo neodvysílá v televizi nebo v rozhlase.

Nepotřebujeme,,Palacha", který by se chtěl upálit na protest proti dnešnímu režimu uhnívajícího kapitalismu s vedoucí úlohou ve společnosti. Neboť vše se dělá ve prospěch bohatých a bohatí bohatnou stále více a chudí chudnou. Nepotřebujeme protesty proti takovému to stavu.Tento stav vyhovuje plně naším lepšolidem,oligarchům,takypolitikům jako je Pospíšil, Fiala, Herman, Němcová,Benda,Vosina,Bělobrádek, Bartoš, Bartošek, Kalousek, Schwanserberger,Telička,Jermanová/která válí v evr.parlamentu proti Česku/,Bakala a další tuneláři našeho hospodářství. Která vyhovuje našim poslancům a senátorům!!!

Luděk Ševčík, Dyjákovice -  19. ledna 2019 

Ten člověk musel neskutečně naštvat všechny ty, co se přiživují na Palachově sebevraždě. Ty, co z ní udělali symbol hrdinství. Co teď mají národu vykládat? Jak mohou teď tvrdit, že jedna sebevražda je hrdinství a druhá čin blázna? Tedy oni to tvrdit budou, ale který sudokopytník jim to ještě uvěří? Protože z logiky vyplývá, že buď jsou všichni, kdo se z politických důvodů upálí, hrdinové, nebo duševně labilní, nemocní lidé. A ti, kteří z Palachovy smrti těžili, si dali s výročím tolik práce, filmy natočili, a teď někdo přijde a celý spektákl jim rozmetá. Těm se teď musí kouřit z hlavy, jak to okecat.

Tomáš Hrda, Vyškov -  18. ledna 2019

Jinými slovy celé je to účelové. Někdo se upálí a je to označeno za hrdinství. Někdo jiný se upálí a je psychicky nemocný. Inu, není člověk, jako člověk. Ukázka dvojího metru a naprostých lží.

Hrdinství to není ani v jednom případě. A rozhodně to, co ten pán dneska udělal, že se zapálil nepovažuji za vzorové chování ale za odstrašující případ. Tohle sakra lidi nedělejte.

ng. Ivan Hrdina, Brníčko -  18. ledna 2019| 

 (((Andrea Zoulová Novinkám řekla, že „z prvotních informací vyplývá, že nešlo o žádný společenský proces nebo politický motiv.”)))

Tomuhle kavárenští v Karolinu pamětní dlaždici neumístěj. "Kdo nejde s námi, jde proti nám!"
A těch bilančních sebevražd z ekonomických důvodů od podzimu 1989 také bylo požehnaně.
Ale uplacení vlastizrádci budou pořád mlít tu svoji písničku.

Jindra Červeňáková, Praha -  18. ledna 2019 

To snad je jasné, že je ve vážném stavu! Upálení se je jedna z nejhorších variant sebevraždy a nejbolestivější.
Sledovala jsem kanál ČT 24 v 19 hodin, asi deset minut, ale vůbec se o tom nezmínili! Nova to dala po chvíli, předtím zprávy o bramborách. Asi jsou přednější než lidský život!
Uvidíme, zda se z toho pán dostane a pokud promluví, jaký měl důvod. Pokud by to nepřežil, tak si to tajemství vezme do hrobu. Každopádně nás mnoho to vyburcovalo k napsání příspěvků a to si myslím, je důležité, že až tak zase lhostejní nejsme. Hlavně,aby nám pak slavná masmédia poskytla pravdivé zprávy!

Tomáš Hrda, Vyškov -  18. ledna 2019| 

Jste lháři!!!

Arabské nápisy a křesťanské kříže! To je vzkaz upáleného. Tak jakýpak ne politický motiv. Cenzoři!

Denně tu hustíte do nás masáž o Palachovi jaký byl hrdina a dnes vidíte plody vaší mediální masáže. Dáváte lidem návod jak řešit svojí frustraci. Jakože upalovat se je cool! Jako byste chtěli, abychom zmizeli, ale my musíme žít! Jinak se nic nezmění. Jste zrůdy, co jdou přes mrtvoly. Sebevražda nic neřeší! Dáváte lidem špatné vzory a návody. Říkáte tím lidem: Upalujte se!

Upálení není hrdinství ale útěk od zodpovědnosti. Je třeba konat, co je třeba.

Vladimír Šeda, Praha 6 -  19. ledna 2019 

S názorem psychologa se nedá než souhlasit - doslova hysterie, kterou kolem tohoto smutného výročí rozpoutala mediální žumpa v čele s ČT určitě mohla přispět k tomu činu.

Petr Zajac, Ostrava- Svinov  -  19. ledna 2019

Nemusim být ani psycholog, k tomu stačí selský rozum, že přehnaný kult osobnosti Palacha je zhoubný.

Josef Halo, Přáslavice - 19. ledna 2019

Současný režim je založen na nenávisti ke všemu před r.1989. Časem, až ztratí svůj politický vliv dřívější hospodská galerka, nenávist otupí a věci se vrátí do svých přirozených kolejí.

Oldřich Vaculovič, Radějov u Hodonína -  19. ledna 2019| 

Nevím důvod, proč to ten člověk udělal a asi se to ani nedovíme. Jedno ale vím jistě. Tato společnost je nemocná.Totální ztráta morálních hodnot,láska k člověku,rodině, vlasti,rodičům a sourozencům.To co do nás cpe ČT a sdělovací prostředky,nemá nic společného s výchovou k nějakým morálním hodnotám. Když ani církev, která se stavěla za nějaké morální hodnoty, slouží a poklonkuje západním hodnotám života. Pan Halík je typickou ukázkou takových hodnot! Masaryka a Palacha si berou jako polit.záštitu, lidé bez morálky a bez jakýchkoliv morálních zábran. Heslo dne je sex,peníze, zábava,filmy, hry vraždění a potoky krve.To je poučení pro generace které jdou za námi. Prostě SODOMA.

Miroslav Žuška, Dřevohostice - 19. ledna 2019 

No je mi z toho trochu šoufl. Prý žijeme v tzv demokracii. Ale samozřejmně, že tato demokracie je jen přesunutí moci z východu na západ. Dříve nám diktoval Sovět union, co máme dělat a dnes je to EU. Co se týče tohoto případu sebevraha, jako Palacha, vždy jde o psychicky slabší jedince a ti jsou vždy hákliví na takové podněty, jako je vychvalování a nejméně týdenní masáž sdělovacími prostředky. Proto přikládám nemalou vinu mainstreamu a hnusné politice, ohřát si svou polívčičku i na Palachovi. Poděkujme tedy naším politikům a mainstreimu za snahu, aby těchto "hrdinů" bylo víc.

Radek Kříž, Moravany -  19. ledna 2019 

Běžte už s těmi vašimi modlami někam. Už měsíc neposloucháme nic jiného než Palach. Je to už trapné. Nic nedokázal, byla to stejná šaškárna jako ta vaše slavná "sametová revoluce". Už se proberte, hlavně vy, z TV. placené občany ČR. Přestaňte už konečně vymývat mozky těmi vašimi nesmysly. Úplně nám stačí, že už mají vymyté mozky Pražáci a podle toho to tady taky vypadá.

Ivana Trunečková, Beroun -  19. ledna 2019

Havlisti si udělali z duševně nemocného mladého člověka svoji posvátnou krávu, které se každoročné klaní .
Sám Palach by asi zvracel kdyby viděl kam tenhle stát zavedli!

František Kopl st., Přerov -  19. ledna 2019

Šílenství Palach, podporováno masivními mediálními tlaky na veřejnost, skutečně může u labilních jedinců, jakým byl on sám,vyvolat ztotožnění s ním! Právě Palach, byl sebevraždou z nešťastné lásky, zneužit tehdejšími i současnými médii k této, znovu vzkříšené manipulaci s veřejností!

Tak, jako komunisti nás krmili Fučíkem a tito neokomunisti nás pro změnu zase krmí Palachem. Kdo si pamatuje rok 69, tak si asi úsudek může udělat sám.Tato současná kampaň je pro mladé,kteří si to nemohou pamatovat a lehce podlehnou nynější propagandě.

Jiří Ptáček, Uherské Hradiště  - Jarošov - 19. ledna 2019

Sebevrah Palach chtěl vzburcovat lidi proti tankům a kulometům? Docela směšné! Kdyby žil v roce 1939, tak by se taky zapálil proti protektorátu? Normální člověk toto neudělá, už jenom to zohavení vlastního těla a ta bolest musí být šílená, takže oslavujme vyšinuté sebevrahy ještě aspoň do velikonoc a potom v květnu zase budou "odborníci" na ČT 24 říkat jak nás Sovětská armáda dobývala a ne osvobozovala!

U Národního muzea v Praze se pokusil zapálit další muž!

Policistům se podařilo v sobotu odpoledne předejít neštěstí, když zabránili muži, aby se u Národního muzea v Praze zapálil. Muž, ročník 1972, krátce před 16. hodinou zavolal na tísňovou linku 158 a oznámil, že se chce polít hořlavinou a zapálit, sdělila policie na svém Twitteru.

Strážníci městské policie horní konec Václavského náměstí u pietních míst, která připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují. Muž se rozhodl vykonat svůj čin v nedalekém parčíku, který k budově Národního muzea přiléhá.

zdroj internet/ centrum.cz

Jaroslava Marešová, Plzeň - 19. ledna 2019

Z Palacha je národní hrdina, nutí k následování ty, kteří zatím nedokázali nic a snad moralistickými odkazy nabádají druhé, aby něco činili podle jejich představ, ale bez jejich účasti. Nechápu tyto postoje, které člověka vyřadí z možnosti o něco se opravdu přičinit. Nejsou to pro mne žádní hrdinové. Jistě, Palach se upálil, co ale změnil? Klademe květiny, s pietou vzpomínáme, nic víc. Výsledkem je zmařený život mladého člověka.

Ariana Trávníčková, Praha 5 -  19. ledna 2019 

Palach na smrtelném loži předpokládal, že bude mít následovníky a že on je pochodeň č. 1. Možná o tom byl přesvědčen, možná to bylo jen jeho přání. Každopádně následovníci přicházeli a on by se dnes  divil, kolik se jich 50 let po jeho činu vyrojilo. Je to ale smutné. Někdo z nich je možná jen recesista, jiný to dělá kvůli osobním problémům, ale někdo možná skutečně protestuje proti zlu ve společnosti. A každá společnost má své temné stránky, i ta nejvyspělejší a ta rádoby nejvíc demokratická. Legislativní svobodu lze zařídit, ale proti obyčejnému lidskému zlu se bojuje těžce.

Petr Kejval, Praha  - 19. ledna 2019

Nevím, skutečně nevím. Možná tímto zoufalým činem řešili svoje osobní problémy, možná chtějí upozornit občany ČR na plíživou normalizaci ze strany Bruselu. Paralela se nabízí: 1968: obsazení ČSSR vojsky Varšavské smlouvy = Palach.
Poslední léta: zaprodaní politici, vlastizrádci ve vládě a v parlamentu = dva stateční, co chtějí upozornit na marasmus této společnosti.
Ale opravdu nevím, jsou to jen mé dohady.

zdroj internet/ centrum.cz/ příspěvky z diskuzí pod články na internetu

Keavy Patricia

Naposledy se na Václavském náměstí v březnu 2003 upálil tehdy devatenáctiletý Zdeněk Adamec z Humpolce, který se odkazoval na činy Jana Palacha a Jana Zajíce.

Mladík tehdy zanechal dopis nazvaný Pochodeň 2003, kde uvedl, že jde o protest proti „takzvanému demokratickému systému“. Lidé na místo upálení pokládali květiny, vzkazy a svíčky.

V té době mnoho lidí vnímalo ostře dění v naší zemi, ale viděli také bezvýchodnost situace a cítili frustraci z toho, kam naše země směřuje, viděli špatnou sociální politiku, rozpínavost mafií a všechnu tu špínu a pokrytectví kolem. Upadající společnost.

Mladík chtěl na to všechno upozornit politiky, nebo chtěl být pouze za hrdinu?

Současné vyšilování kolem Palacha neschvaluju. Myslím si, že pouhá malá pietní vzpomínka stačí. Současná média udělala z osoby mladíka Palacha modlu a politici si jeho jménem zaštiťují svoje politické záměry. Našlo se dost těch, kteří se na jeho úkor chtěli zviditelnit.

A neschvaluji jeho čin, ať už to bylo jakkoliv. Nepovažuju to za hrdinský čin, ale za pouhou marnost.

Je mi líto hlavně jeho matky a celé jeho rodiny. Měli zmařený život a nejen oni, ale všichni, kteří potom do toho případu byli zavlečeni. Nevím, co si to naivní děcko tenkrát představovalo? Že lidé budou vyhánět tanky holýma rukama?! Že stávky něco zmůžou?! Zatýkalo se, byly represe! Kdyby se situace vyhrotila natolik, že by to naše nastrčená vláda nezvládla, bylo by to mnohem horší! To bychom teprve zažili okupaci!!! Jedna taková opravdová tu už byla dávno před tím. 

A dnes tu máme zase jinou. Jenže o té se mluvit nesmí. Ta je politicky schválená.

 

 

 

 

 

 

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/v

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

 

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz


Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/news/blbe-se-smeje-mesic/

Když nechce se spát
hledím na nebe
blbě se směje
měsíc
a v dálce vyje
pes

smečka hladových
psů
stejně, jako včera
zítra i dnes
číhá na oběti
lidi jsou jen
smetí
ve vesmírném
nekonečnu......

za vlahých večerů
když vítr šumí
ve větvích
slyším
jejich chraplavý
smích
blbě se směje měsíc
jsme jenom hračkou
dění kolem
ač beránkem jsi
často se cítíš
být volem
měsíce škleb
nálady nepřidá
byla, je a bude
doba bouřlivá

smutné
hrdinů kříže
ví, že....

JAK SE NÁM ZMĚNILY HODNOTY ŽIVOTA

Hodnotový svět po celé generace znal tzv. sedmero hlavních hříchů:* pýchu* lakomství* závist* hněv* smilstvo* nestřídmost* lenost.

Postupem času se jejich obsah proměnil do dnešní podoby:* z pýchy se stalo zdravé sebevědomí;* z lakomství zákon ekonomiky;* nestřídmost se povýšila na vyšší životní úroveň;* závist v boj o spravedlnost; * hněv ve zdravou reakci na nekorektní jednání druhých;* smilstvo v prevenci proti neurózám;* lenost se proměnila ve výraznou a chronickou tendenci odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu.

Díky této moderní nomenklatuře se zbavil  starý kontinent těžkých hříšníků. Připočteme-li k tomu ještě jiné, dnes už málo známé, skoro archaické pojmy jako:

hulvátství, které se změnilo ve svobodu projevu, okrádání definované, jako svobodný trh, zanedbanou výchovu dětí, jako tvorbu vlastního názoru potomstva, neúctu k tradici proměněnou ve vítězství zdravého rozumu a likvidaci pozitivních hodnot, jakožto zbavení se předsudků.

Nacházíme se ve známém prostředí uprostřed Evropy.

K tomu dodám, že: svoboda se povýšila na svévoli jednotlivce, tolerance se proměnila v ustupování zlu a korektnost v povinný názorový koridor.

Doc. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, Ph.D., dr. h

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz