Zamyšlení nad výchovou

13.08.2015 22:23

"Díky jasnému a pevnému hodnotovému systému křestanství jsem se naučila chodit rovně, myslet svobodně a svobodně jednat."

To jsou slova jedné drogově závislé osoby, která se z toho dostala. Já k tomu dodávám pár slov k zamyšlení.

Myslím si, že se v životě může zvrtnout cokoli. Zároveň si myslím, že pokud lidé v něco, nebo někoho věří a vedou své děti k tomu samému, mají to s výchovou mnohem snažší.

Tak, k tématu mohu říct jediné - každé dítko je jiné, ale pozor, každé, s výjimkou duševních poruch, vyžaduje jediné - oporu ve svých rodičích, pevný řád, pořádek, POZORNOST, kladný vzor. Dostatek lásky a pochopení.

Žádné dítko se nezmění přes noc, jakoby mávnutím kouzelného proutku! Nic se neděje bez příčiny. Něco v něm kumuluje, dozraje a bouchne. A to zásadně není jeho chyba, ani vina. Selhání rodičů ve výchově je vina rodičů, ne dítěte! "Nepodařené" dítko nelze odložit, jako nepodařený výrobek! 

Ano, dali mu všechno, možná až příliš.  Dávali mu a neurčili pravidla. Postavit dítě na vlastní nohy, ne mu je podrazit. Uvažovat o tom, co by, kdyby a co udělá pubescent a jak to všechno dopadne.....no nevím, třeba úplně jinak, než si myslíte. Rozhodně, ne u všech stejně.

A začít se problémem včas zabývat je základem úspěchu rodiče, ne, až když vás začne bít!  Patricie :*)

                                                                    &    

(výňatek z diskuze na internetu/ Žena.cz)

 

Zaujal mě článek na internetu k tématu výchovy dětí v dnešní době. Můj názor na výchovu dětí se nezměnil.

Od rákosky k anarchii

„My, rodiče jsme zodpovědní za to, k čemu děti vedeme a směřujeme,“ zdůrazňuje psycholožka Blanka Pöslová.

Tolerantní výchova ničí dětem hodnoty. Jsou nezvladatelné, zlé a ničeho si neváží

Shovívavá výchova končí špatně. Děti, kterým rodiče nevymezili hranice, mají problémy se sebeovládáním. Chybí jim motivace, disciplína a odpovědnost. Vidí jenom svoje potřeby a ke svému okolí jsou lhostejné.

Dnešní děti rozhodují o všem. Kdy půjdou spát, co si vezmou k jídlu, jak dlouho budou na počítači. Ruší u stolu, když si rodiče povídají, skáčou jim do řeči. Očekávají, že budou centrem dění. A pokud nejsou věci podle jejich představ, vztekají se a jsou agresivní.

Dáváme dětem příliš prostoru, příliš široké hranice, naopak málo řádu a pevnosti!  Tak, jako není dobrý bezpočet zákazů a příkazů, není správná ani nadmíra volnosti, což je dnešní trend.

Zatímco v 50. letech vládli v rodinách despotičtí otcové až přespříliš tvrdou rukou, dnes tu naopak máme hodně benevolentní matky. Přístup ve výchově se změnil hodně po sametové revoluci. Společnost se překlopila do druhého extrému.

Rodiče o svém přístupu k potomkům přemýšlí. Čtou psychologickou literaturu a dávají přednost tomu, aby bylo jejich dítě vychováváno svobodně. Nechtějí zasahovat do jeho osobnosti a něco mu diktovat. Mohou si také ale naopak také přečíst, že by měli být ve vedení syna nebo dcery pevnější. Pokud se ale sami pro to vnitřně nerozhodnou a nezačnou to důsledně uplatňovat, nic se nestane. Každý by si měl vybrat jen to, co je mu blízké a co podle svého uvážení považuje za dobrou radu.

Proč je špatně, když jde dítě spát, jak si samo určí? Co je špatného na tom, že si řekne, co chce jíst? Protože malé dítě neví, co je správné. Nemá tušení, proč by mělo jít do postele v osm hodin večer a jíst zdravě. Tohle všechno musíme naše děti naučit – pevně a láskyplně. Co se zákonitě stane, když si dítě může dělat, co chce? Zkouší víc a víc. Navíc se v poslední době zřetelně ukazuje, že takto vedené děti jsou agresivní.

Stává se, že rodiče neztlumí první vlnu, kdy potomek snaží prosazovat svoji vůli násilím. Dokonce se nechávají od svých tříletých dětí bít a připadá jim to roztomilé. Jenomže to vede k tomu, že se děti začnou násilnicky prosazovat všude. To způsobí, že tvrdě narazí v sociálních vztazích. Neznají hranice a netuší, kam až mohou zajít. Nemají respekt vůči svému okolí. Myslí si, že jejich emoce a potřeby jsou jediné na světě.

S překvapením zjišťují, že i ti druzí něco chtějí a potřebují, ale nejsou schopní to sladit. Mají problém se přizpůsobit v jakémkoliv kolektivu. Neumí se ovládat, ani ovládat své potřeby.

Mnozí rodiče jsou nešťastní z toho, kolik času tráví jejich děti na počítači nebo mobilním telefonu. Pokud se pokusí užívání techniky regulovat, tvrdě narazí na odpor. Nejdůležitější je nastavit striktně pravidla používání.

Když na to nepřistoupí, nechte ho být. Ať se klidně vzteká. Přestaňte s ním komunikovat a rozhodně nikdy neustupujte. Vy rozhodněte, kolik času denně bude s tím tabletem, nebo mobilem, vaše dítě trávit.

https://pardubice.rozhlas.cz/tolerantni-vychova-nici-detem-hodnoty-jsou-nezvladatelne-zle-a-niceho-si-nevazi-6030723?fbclid=IwAR1Roswh6abPFXPhbhJ8xIV9OER8VMdaD7uG3BfU3oveP3PxqjqKV3L3z1U rozhovor s psycholožkou  Blankou Pöslovou

text krácen/ internet 6.1.2019

Určitě souhlasím s těmito slovy otce, který se vyjádřil v diskuzi o výchově dětí.

Také otec nese důsledky špatné výchovy.

internet/žena.cz/

"Uz konecne prestante s temi hloupostmi, ze vztah matka-dite je neco vic nez vztah otec-dite, apod. Prece oba rodice jsou obecne na tom stejne. Stejne tak na negativni jednani ditete muze prece doplatit i otec.

Určite jsou pripady, kdy pevnejsi vztah je mezi matkou a ditetem, ale bezpochyby jsou pripady i opacne.

Existuji i muzi, kteri jsou velmi citliví." (Michal Šmerek)

Jak dnes správně vychovávat dceru?

Naučte ji říkat „ne"

Neustálé srovnávání na sociálních sítích, velká soupeřivost i měnící se normy sexuálního chování vyvíjí tlak na všechny dospívající. Pro dívky je situace ale ještě složitější. Jak jim mohou rodiče pomoct?

Na prvním místě musí rodiče i učitelé pochopit, s čím vším jsou dnešní dospívající dívky konfrontovány. Často jsou pod velkým stresem ze zdánlivých maličkostí: od toho, že mají málo "lajků" na sociálních sítích, po špatnou známku z písemky.

Své dcery vychováváme tak, aby okolí připadaly dokonalé. Poslušné, úslužné a hezké. Stát si za svým, říkat "ne" nebo, nedej bože, se poprat, se zkrátka nehodí. Když konflikt prožívá dívka, je hned potížistka nebo hysterka. Málokterá dívka je ochotná podstoupit takové škatulkování, a tak většinou raději mlčky ustoupí. Výsledkem je nejen frustrace, ale také přetížení. Holčičky se tedy od malička učí, aby rezignovaly na vlastní přání a potřeby.

Jak dnes tedy dobře vychovat dceru?

Především ji naučit, že "ne" není sprosté slovo. Nemusí jít na oslavu ke spolužačce, kterou nemá ráda, protože jí je trapné odmítnout. Nebo chodit na kroužek jen proto, že ji o to požádala kamarádka. Naše dcery nemají souhlasit s návrhy, které je dělají nešťastnými.

Připusťte, že diskriminace existuje

Jen to, že jste ji třeba nezažili osobně, neznamená, že není. Společnost oceňuje silné ženy úplně jinak než muže. Muž, který má své zásady, na kterých trvá, je vytrvalý. Žena ve stejné pozici dostane nálepku "agresivní". Ženy, které se chovají jako muži, jsou kritizovány. Musíme své dcery připravit na to, že se s diskriminací možná setkají. Bude pak pro ně jednodušší se rozhodnout, kdy mají trvat na svém a kdy se zase vyplatí ustoupit.

Naučte své dcery přijímat negativní emoce

Holčičky se vztekají nebo jsou smutné jako kdokoliv jiný. Často ale za své pocity cítí vinu, mají dojem, že takhle by se chovat neměly. Coby rodiče bychom měli chápat emoce svých dětí a nehodnotit je. Pokud si vaše dcera stěžuje na chování učitele nebo spolužáka, nemusíte jí hned říkat, aby si zkusila představit, jak se konkrétní člověk cítí. Samozřejmě, podporovat empatii a laskavost je velmi důležité pro jakékoliv dítě, ale nevnucujme našim dcerám, že na negativní emoce nemají nárok. Spíš je naučme vyznat se v tom, co prožívají.

Nedávejte důraz na vzhled

Dívky se ocitají pod velkým tlakem kvůli tomu, aby byly hezké. K tomu samozřejmě dopomáhají nejrůznější média, která tlumočí následující vzkaz: společnost si žen cení za to, jak vypadají. Nikoliv za to, kým jsou. Chvalte svou holčičku za důvtip, smysl pro humor, kreativitu nebo jiné vlastnosti, které může rozvíjet. Naučte svou dceru přijímat své tělo tím, že jí zapíšete na kolektivní sport, kde štíhlost není kritériem. Tam může vidět, že každá vypadáme jinak a je to tak v pořádku. Mít ráda své tělo takové, jaké je, to byste ji měli naučit.

Konec očekáváním

Přestaňme vychovávat své holčičky jako úhledné květinky, které mají dělat ostatním hlavně radost. Když dceru připravíme na diskriminaci, se kterou se může v životě setkat, neučiní ji to ukřivděnější, ale odvážnější.

Dívky, které se naučí čelit nejrůznějším strachům, pak mají šanci být spokojenější a vyrovnanější.

/internet/Žena.cz/Anna Nosková

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz