SOUČASNÁ UKRAJINA

02.04.2022 13:57

Ruská invaze na Ukrajinu, neboli rusko-ukrajinská válka, je ozbrojený konflikt, který začal zrána 24. února 2022 ruským útokem na Ukrajinu.

Je součástí ruské vojenské intervence na Ukrajině a vyvrcholením rusko-ukrajinské krize, která trvala 8 let od Euromajdanu /27.2.2014.

 

Píšu si tyto poznámky pro sebe a pro ty, jenž to budou číst, v upomínku na smutnou dobu, plnou zmatků a napětí nejen v České republice, ale v celé Evropě a jistě i ve velké míře v okolním světě.

Protože tento vojenský konflikt, označovaný evropskými i americkými médii, jako vojenská invaze Ruska na Ukrajinu, s hlavním viníkem Putinem, vyvolal celosvětovou averzi proti Rusku.

Putin je označován za agresora a zvedla se obrovská vlna cenzury jiných názorů, než těch propagovaných evropskými médii, v ČR řízené z USA, vlastnictvím TV atd.

Vše ruské je potlačováno, dehoneskováno! Umělci, sportovci i veřejně známé osobnosti ruské národnosti jsou ostrakizováni a je jim znemožněn společenský život a činnost v jejich profesích.

Jsem nestranná k tomu, co se děje, i když se mě to hluboce dotýká, jako každého soudného člověka.

 

Z mého facebookového profilu:
Ráno jsem se zeptala jednoho básníka, který byl v mých "přátelích", proč se halí do ukrajinské vlajky?
Opověděl, že pouze vyjadřuje svou solidaritu s Ukrajinou.
Zeptala jsem se, do které vlajky se mám zabalit já, když mám své kořeny na Ukrajině, v Rusku, Moldávii, Polsku, na Slovensku a žiju na Moravě? Neodpověděl, asi nevěděl, co říct.
Najednou už není v mých přátelích. Odešel. Neunesl pravdu?!
Se kterou Ukrajinou je solidární? S tou propagovanou Západem, zaprodanou, fašistickou?! Nebo jenom vyjadřuje soucit se zbídačeným ukrajinským lidem?
Je dnešním velkým módní hitem mávat cizími vlajkami a balit se do nich. Vyjadřovat svou solidaritu s kdečím, ale je nutné vidět celý problém a vidět hlavně jádro toho problému.
Věřím, že to šílenství na Ukrajině skončí a že země bude svobodná, jako před Majdanem.
Nemám důvod nenávidět vše ruské a plivat na tu velkou zem a na ten velký národ.
Jsem Slovanka a přeji si mír mezi slovanskými národy, bratrství a pevné svazky.
Je mi úplně jedno, jestli se budete hromadně, či potichu odhlašovat z "přátelství" na netu a jestli nakonec se svými názory zůstanu sama. Nemůžu popírat kus sebe sama, své city a pocity.
Přeji všem krásný a pokojný večer a mírové dny, plné lásky a souznění. :*)

 

 

Nesouhlasím s válkou a přeji si z celého srdce rychlé ukončení válečného konfliktu!!!

Ale nesouhlasím také s tím, co se kolem mě děje, s chováním našich politiků, lhaním médií, s cenzurou a celkovou situací v České republice.

Nechci nikoho ovlivňovat, nikomu nevnucuji svůj názor a svůj postoj.

 

Dobrotivý Bože, nedovol šíření moru války z Ukrajiny do celé Evropy.

Ochraňuj nás bídné, od moru fanatismu, nacismu a fašizmu, šířeného a podporovaného světovými elitami! Uzdrav mysl lidí a oprosti je od lží, přetvářky a cílené propagandy. Amen

 

Uvádím zde ukázky názorů lidí, s nimiž souzním a které poukazují na nesmyslný chaos na Slovensku, naší bratrské zemi a u nás v ČR. Chaos, jakoby řízený z EU a USA.

 
Agresivita mnohých liberálov prerástla už naozaj do nepríčetnosti a nemá nič spoločné s túžbou po mieri.
Hejtujú, volajú po cenzúre, volajú po čistkách, volajú po zbraniach. Každého, kto s nimi čo i len trochu nesúhlasí označujú za "ruského trolla" a volajú po jeho umlčaní. Veď to je šialené!
Rozdeľujú spoločnosť, rozsievajú nenávisť a burcujú hnev ľudí. Ale takto sa mier nebuduje! Takto sa rozdúchavajú emócie a vyvoláva konflikt.
Nie, ani pod tlakom vojnového konfliktu sa nesmieme vzdať racionálneho prístupu, našich hodnôt, našej slobody a našej ľudskosti. Nenechajme novodobých liberálnych fašistov zatiahnuť Slovensko a Európu do vojny. To by bol koniec všetkého.
Politici, ktorí volajú po konflikte a vojne nikdy neprinesú mier! Povedzme im DOSŤ!

 

 

Miroslav Dávid facebook /okopírované, upravené a zkrácené

 

Médiá ti momentálne aktivovali nový program.

Naprogramovali ti informáciu, že toto je dobro a toto je zlo. A ako správny biorobot si na povel naštartoval tú správnu emocionálnu reakciu. Si super biorobot!

Lenže všetko čo sa deje má svoju príčinu a následok. Neignorujem všetky tie udalosti ktoré viedli k tomuto. Ani jedna strana tu nie je vyslovené dobrá alebo zlá.

Ale ľudia ako ty nemajú poňatia a ani ich nezaujímalo čo sa na Ukrajine dialo doteraz. Ako sa žilo obyčajným ľudom na Donbase a Luhansku. Koľkí zomreli zásluhou UA. Ako UA aplikovala diskriminačné protiruské zákony. To by si ale musel poznať etnické zloženie UA a čo to spôsobí.

A ako sa rozmáha fašizmus banderovských vojenských a polovojenských práporov. A ako sa propagujú tieto banderovské idey. Vieš vôbec čo robili banderovci počas druhej svetovej? A během Majdanu?

Zaujímala ťa Odesa kde upálili 40 ľudí zaživa? Zabili 240 dětí?!

A celkovo celý ten Majdan so snipermi, ktorí zabíjali demonštrantov aj policajtov, aby rozbehli prevrat?

A čo CIA, MI5, MOSAD a všetky ostatné tajné služby, ktoré spolu so Sorošovými mimovladkami naliali do rozvratu UA desiatky miliónov dolárov.

Vývoj UA po Majdane? Totálny progres korupcie. A čo skorumpovaný syn amerického prezidenta?

Nevadí ti. že americký prezident sa vyhrážal, že ak sa UA nezbaví prokurátora, ktorí vyšetroval jeho syna nepošlú im finančnú pomoc?

V minulosti keď chceli Rusi umiestniť na Kubu jadrové rakety tak USA spravila to isté. Teraz je to iné? Má Ukrajina rovnaké právo vstúpiť do NATO ako mala Kuba právo umiestniť u seba ruské jadrové zbrane?

Rusi by boli blázni ak by to Američanom dovolili.

Že vraj západ je civilizovaný. Pozri sa koľko má USA v Hágu prípadov na súde pre ľudské práva! Koľko miliónov životov majú na svedomí svojou mierotvornou činnosťou. Irak, Sýria, Lýbia. Koncekvencie, milióny mŕtvych, vznik ISIS, teroristické útoky v EU. Migračná kríza.

Mučenie a znásilňovanie detí v irackých väzniciach pod dohľadom Američanov. Toto je svet v ktorom žijeme. Reálny svet a nie tie sračky, čo čítaš. Si sa prebudil dnes?

Každý posratý deň niekde zomierajú ľudia a ich deti. každý posratý deň. 90% obetí útokov dronov v Afganistane boli civilisti. Tak sa už preber ty biorobot.

Celý svet sa musí zaočkovať, lebo zahynieme. Hnusné klamstvo! Niekde v Afrike máš dediny kde doteraz neni pitna voda a deti zomierajú od hladu, alebo na obyčajnú hnačku. Kde je Bill Gates?

Na studni nezarobíš miliardy, ale zaočkovať treba celý svet. Choré, hnusné klamstvo a cynická lož! Kde máš na profile africkú vlajočku?!

A vieš čo je najlepšie? Že vlády cez tajné služby rozdúchavajú tieto konflikty a tajne im dovážajú zbrane! Ale to úplne najlepšie je že sa to deje pod patronátom USA. Válka v Iráku . USA vyzbrojovala obe strany. Tak mi teraz prosím ťa, povedz kto je dobrý a kto je zlý, pretože ja neviem. Viem ale jedno, že aj keď v geopolitike neexistuje delenie na dobrých a zlých, platí že každá príčina má svoj následok.

Ľudia ako TY, kto doteraz volali že proti Rusku treba tvrdo zakročiť sú na vine. Tu máš výsledok. Hádam si nečakal, že Rusko nebude reagovať. A ak by si chcel útočiť priamo na Rusko, neuvedomuješ si že by to znamenalo nukleárny holokaust?

To ty si ten, ktorý na svojom FB profile kričí poďme do vojny. Napadlo ťa niekedy, že prečo Rusko obsadilo Ukrajinu. Nie, lebo si tupý nevzdelanec. História ťa nezaujíma a keď tak len taká akú ti povedia. Nevieš prečo a kedy vzniklo NATO. Nevieš aké padli dohody po páde Berlínskeho múru. Nevieš že Margharet Thatcher volala tesne predtým volala Honeckerovi aby na východných Nemcov nasadil armádu. Keď nevieš, pozri si odtajnené americké archívy.

Nie, ty si nič neuvedomuješ. Nevieš a ani nechceš vedieť. Keby si chcel naozaj vnímať všetko čo sa deje vo svete, plakal by si každý deň. Máš poňatia kde všade sú vojnové konflikty? Nemáš, lebo tvoj mediálny sračkomet ti to nepovedal.

To čo sa deje je následok všetkého čo som teraz opísal a ty, naša krajina je toho súčasťou. My sme za to zodpovední. Naši vládni predstavitelia to podporujú. Ty si ich tam dosadil a ty to financuješ.

Ak chceš mier tak sa snaž o to, aby Ukrajina bola neutrálna, aby sa z vedenia krajiny odstránili všetky fašistické zložky, aby sa nediskriminovali etnické skupiny a aby sa z UA nestalo len miestom na odbyt zbraní, na ktorých niekto neskutočne zarába a spomeň si na to tiež keď ti príde faktúra za elektrinu a plyn!

Politické strany, mafie, oligarchia, záumové nadnárodné skupiny, Bilderberg, vojenský priemyselný komplex, nemáš ani tušenia. Tento boj o zdroje ale nevidíš, lebo si biorobot a nerozmýšľaš. Tak sa už konečne zobuď, lebo žiješ v posranej ilúzií!!!


Bereme jen vítězství, tak si helmy nechte a posílejte stíhačky, žádá Zelenskyj

Dnes 10:26 – Kyjev Petr Jemelka, Novinky

Ukrajina se žádného území nevzdá, suverenitu neobětuje a ve válce s Ruskem se spokojí jedině s vítězstvím. V rozhovoru pro americkou stanici Fox News to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Směna části území za mír podle něj nepřichází v úvahu.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/bereme-jen-vitezstvi-tak-si-helmy-nechte-a-posilejte-stihacky-zada-zelenskyj-40392574#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.

Pro Ukrajinu je ve válce s Ruskem přijatelné pouze vítězství,  ale Kyjev nebude činit územní ústupky agresorovi v zájmu míru.

Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou televizi FoxNews.

Volodymyr Zelenskij také vyzval Rusy a obyvatele anektovaného Krymu, aby sabotovali jarní odvod.
"Varujte každého takového brance, jeho rodiče: nepotřebujeme tady nové mrtvé." Postarejte se o své děti, aby se z nich nestali padouši. Neposílejte je do armády, udělejte vše pro to, aby žili doma.
Chci říct všem obyvatelům Krymu - sabotujte tento příběh. V jakékoli fázi. A pokud to nepůjde, pak neplňte zločinné rozkazy a při první příležitosti se vzdejte, vzdejte se ozbrojeným silám Ukrajiny. Všemu rozumíme. Pokud budeš zajat, budeš žít!"

Milan Uhrík • Republika/29.3.2022 

Zelenský to už svojou aroganciou a požiadavkami preháňa. Včera vynadal západu, že vraj sme "spolupáchatelia utrpenia", lebo nemáme odvahu dodať mu ťažké zbrane a zaviesť devastačné sankcie, ktoré by zničili aj nás.
Toto si od Zelenského vyprosíme  Pán Zelenský, nie ste svetovládca, ani naša modla. Trošku pokory by nezaškodilo! Pravdou je, že nikto nepomáha Ukrajine viac ako západ. Ani Čína, ani India, ani celý zvyšok sveta. Nikto!
Slováci a západ sa stará o ukrajinských utečencov. V mnohých prípadoch je o nich postarané dokonca lepšie, ako o niektorých domácich Slovákov  Ale dobre, pomáhame.
Zo strany  ukrajinskej vlády však za najväčšiu poskytovanú pomoc počúvame iba neustálu kritiku, arogantný tón a čoraz trúfalejšie nároky. A Zelenský nás označuje za "komplicov utrpenia"  Zase odtiaľ - potiaľ.
Konfrontačná politika, do ktorej ťahá ukrajinská vláda celý západ však nie je k ničomu dobrá. Akurát sa množstvo utrpenia ešte zväčší. A to my nepotrebujeme a ani nechceme.


Já si myslím, že Zelenský je pouhý poskok někoho.  Vypadá to tak, že někdo chce protahovat vojenský konflikt co nejdéle a nebo dokonce rozšířit do Evropy. USA tvrdošíjně prohlašují, že se nebudou do konfliktu vměšovat. Což je trapné a dost průhledné. Požadavky Zelenského na další zbrojení jsou nehorázné! Takto se boje neskončí nikdy!!! Na mírová jednání reagoval negativně patrně proto, že to má ve scénáři!

 

Emotívny prejav Viktora Orbána pred parlamentnými voľbami k svojmu národu


V politike má miesto len dospelý človek, ktorý je duchom zrelý. Taký, ktorý sa nestotožňuje s jedným či druhým aktérom konfliktu, ale najprv si ujasní, kto sme a aký je náš vzťah k tomuto konfliktu.
Toto nie je dobrodružný román. Tu ide o krv.
Ľudia umierajú, krajiny sú rozbité, ekonomiky kolabujú. Nemôžeme si predstavovať seba samých na mieste žiadnej z postáv. Ale musíme povedať, že toto je Maďarsko a my sme Maďari. Máme jasné záujmy, máme aj zodpovednosť, vždy treba pomáhať tým, ktorí to potrebujú a aj pomáhame v rámci našich možností.
Keď sa pozriem na celú Európu, v pomere k počtu obyvateľov prijímame najviac utečencov, pomoc sme poskytli už viac ako 5. percentám utečencom, ako je počet maďarského obyvateľstva.
Nie sme mizerný, ale veľký národ, ktorý sa správa morálne správne. Ale nepomôžeme Ukrajincom tým, že dáme rozstrieľať Maďarsko.
Nepomôžeme tým, že dáme zavrieť ruské plynové a ropné kohútiky a zastavíme o tri alebo štyri dni na to maďarskú ekonomiku. Tým Ukrajincom nepomôžeme.
Navyše za túto vojnu nenesieme žiadnu zodpovednosť. Pretože tí, ktorí o vojne rozhodovali na jednej alebo druhej strane, ju s nami nekonzultovali. Neboli sme súčasťou spoločného rozhodnutia, za ktoré by malo Maďarsko niesť zodpovednosť.
Preto musia byť jasne zadefinované záujmy maďarského ľudu a Maďarska. Nemáme viac povinností, ako tie, ktoré sme doteraz každý deň vykonávali a ktoré vykonávať budeme.

 

Zdroj: Facebook, Orbán Viktor



 

Václav Klaus: Putin je v tom nevinně, a je nešťastný z toho, do čeho byl zavlečený.

 Václav Klaus vyjádřil svůj jasný postoj k tomu, co se děje na Ukrajině, a mnohým se to zřejmě líbit nebude. Na rozdíl od současného vládního narativu považuje Putina za oběť, která neměla ve svém jednání na výběr. Do této situace ho vmanévroval evropský Západ a USA, kteří dlouhodobě chtěli konfrontaci s Ruskem. Vzhledem k cenzuře se takový názor těžko dostane do masmédií, i proto vám video s projevem Václava Klause přinášíme zde:

https://www.nespokojeny.cz/vaclav-klaus-putin-je-v-tom-nevinne-je-nestastny-z-toho-do-ceho-byl-zavleceny/?fbclid=IwAR0QAduMt2UYkH5G2WuWxfyMmwQExRmVrKcStoRS3k9CRuSun9idfIXq_nc

"Rozeštvání Ukrajiny, rozehrání této ukrajinské karty, v žádném případě nezpůsobil Putin.To způsobili naši soudruzi v západní Evropě a ve Spojených státech."

Ukrajina je obětí tohoto procesu, ale zároveň si je sama v mnohém vinná. Ukrajina nezvládla transformační proces po pádu komunismu ani v rovině politické ani v rovině ekonomické. Vina ukrajinských politiků na tom všem je obrovská. Byl jsem 25 let nonstop zván všemi ukrajinskými politiky abych tam přijel, ale byl jsem tam jen jednu jedinou chvíli, kdy byl ukrajinským prezidentem Juščenko, a i sem tam jel s různými rozpaky, protože jsem měl pocit, že když tam přijíždím, tak legitimizuje toho prezidenta či premiéra, který tam v té době zrovna je.To jsem nikdy nechtěl udělat, i s tím Juščenkem to bylo problematické.
Jsem stoprocentně přesvědčen, že to bylo nešťastně rozehráno, stejně jako bylo nešťastně rozehráno, a stejnými silami, drama a krize na Ukrajině o dvě dekády dříve.

Není důvod, abychom nějak velebili Rusko či Putina, ale já si myslím, že v tomto konkrétním je Rusko a Putin nevinně. Jsem stoprocentně přesvědčen, že je Putin nešťastný z toho, do čeho byl zavlečen.

V šachové terminologii to, co se tam odehrávalo, byl vynucený tah. On by byl šťastný kdyby po obrovském úspěchu olympiády v Soči byl klid a mír. On byl navlečen do této situace, která je neštěstím pro Rusko, pro Putina, a samozřejmě hlavní obětí je Ukrajina, její lidé, kteří tam žijí. Západní Evropa a USA hrají s Ukrajinou své hry a někteří neprozíraví lidé v naší zemi to nechtějí pochopit. Musím to říct takhle velmi tvrdě, velmi nemilosrdně, a nevím co bych k tomu jiného ještě dodal.
 


Vyjádření bývalého prezidenta naší země, České republiky.

(Souhlasím s těmito slovy v plném rozsahu.)

Vážený pane předsedo! Asi se s námi shodujete, že je situace  neudržitelná a vrcholně nebezpečná pro všechny. Konflikt na  Ukrajině je dlouhodobě největší bezpečnostní hrozbou na našem  kontinentě.

Probíhající vojenská eskalace ohrožuje celou Evropu, včetně České republiky. I když si naše veřejnost hrozící nebezpečí příliš nepřipouští, je možnost vzniku otevřeného > válečného konfliktu v naší blízkosti velmi reálná. Největší obětí dnes a denně vyhrocované situace je a bude Ukrajina samotná.

Nikoli v zájmu obyvatel této země se odehrává velmocenský střet USA s Velkou Británií na straně jedné a Ruska na straně druhé. Zájmem Ukrajinců válečný střet na jejich  území není a být nemůže.

 Na válku mezi Ukrajinou (v zastoupení USA) a Ruskem na ukrajinském území by Ukrajinci doplatili dalším
 hlubokým ekonomickým rozvratem, společenskou destabilizací a totální ztrátou nezávislosti.
 Válečné hrátky s nejmodernějšími zbraněmi nejsou nevinnou  počítačovou hrou. Nelze lehkovážně spoléhat na to, že se v  napjaté situaci a v nestřežené chvíli do takových hrátek  nemůže vloudit chyba. Ta by uvedla do pohybu nezvladatelný vývoj  se spontánní dynamikou, jež zastavit by nebylo možné. Nestalo by  se tak v historii poprvé.
I když Rusko nepochybně sleduje své vlastní zájmy, které nejsou  totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu, jeho obavy jsou  legitimní a je třeba je brát vážně. Bez Ruska a na jeho úkor  nelze dnešní konflikt vyřešit.
My už nechceme a nemůžeme mlčet. Už bylo dost politických  vytáček, šíření paniky a přilévání oleje do ohně.
 

Odmítáme pokusy zapojovat Českou republiku do vojenské eskalace  konfliktu, dodávat do jeho ohniska zbraně, podílet se na  zvyšování napětí, jakož i zneužívat konflikt kolem Ukrajiny v  domácím vnitropolitickém zápase a vytvářet atmosféru, v níž  je povolován jen jeden „správný“ názor. Nevytvářejme  nepřátele z těch, kteří mají názor jiný. Žádáme Vás, pane  premiére, abyste zajistil zodpovědné a důstojné vystupování  jednotlivých členů Vaší vlády v této věci a abyste se zasadil o zahájení vážných a zodpovědných jednání všech  zainteresovaných stran s cílem naplnit minské dohody a vyjednat  bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany konfliktu.

 INSTITUT VÁCLAVA KLAUSE/  Václav Klaus



 

Masakr v Buče. Známe pravdu?
04.04.202
 
Dnes oběhly svět strašné záběry z města Buča na Ukrajině, kde na silnici leží mnoho zabitých civilistů.
Pokud je vše tak, jak vypovídají reportáže, jedná se o strašný masakr na civilním obyvatelstvu, který musí být vyšetřen a zodpovědní lidé musí být souzeni!
Nicméně při shlédnutí oněch záběrů mi přišlo několik věcí nelogických, a to zejména:
 
1) Ruská strana moc dobře ví, jaká se v našich médiích vysílá antiruská propaganda. To poslední, co Rusové potřebují, je nějaký průser, kde by zjevně zahynulo hodně civilistů.
Od Kyjeva se ruské jednotky stáhly plánovitě, nebyl to úprk před ukrajinskými vojsky. Pak nedává smysl, že by Rusové nechali mrtvoly civilních lidí v tomto stavu ležet takto na krajích silnice. Apropo, když vidím, jak osobní auta vyhýbají mrtvolám, tak moc nechápu, jak ruské obrněné jednotky kličkovaly při plánovaném ústupu, aby těla obětí nepoškodily. Prostě nemá to logiku.
 Podle mě, pokud Rusové tento masakr v tomto rozsahu skutečně spáchali, snažili by se to co nejvíce zamaskovat, a ne to nechat, jako by to byl další díl hororu z Holywoodu.
 
2) Ruská armáda se z města stáhla před 4 dny - 30. března a starosta Buči Anatolij Fedoruk před 3 dny natočil video (veřejně dostupné na YouTube), že konečně Rusové odjeli, a že ukrajinská armáda hned po informaci, že Rusové jsou pryč, přijela do města.
Starosta poděkoval ukrajinské armádě. Je k zamyšlení, že pokud došlo k tak hrůznému masakru, tak proč se ve videu o tomto masakru jakkoliv nezmínil?!
 
3) Je rovněž zajímavé, že do Buče mají přístup jen velké štáby, malé štáby a ostatní novináři mají tuším že do  5.4. 2022 zakázaný přístup do tohoto města. Proč?
Na internetu jsou záběry ukrajinské espreso.tv, kde na YouTube je video, u kterého je okolo 30 sekundy (viz příloha) viditelné ve zpětném zrcátku, když přes něj přejížděla kamera, že mrtvé tělo, okolo kterého jely, v tomto zpětném zrcátku ožívá a mění polohu. 
Nezpochybňují, že dochází během války ke spoustě obětí, jak na straně vojáků, tak civilistů. Každá oběť je špatně, a pokud se jedná o nevinného civilisty, je to stokrát špatně. A bezesporu ke spoustě obětí na straně civilního obyvatelstva došlo i v Buče. Nicméně, když vezmu v úvahu všechna fakta a vyhodnotím také možné motivy, celé to do sebe příliš nezapadá, a spíše se mi to jeví, že někdo celou situaci přikreslil a zdramatizoval. To je také důvodem, proč přístup na místo mají jen některé (patrně prověřené) štáby.
Propaganda během války frčela vždy, na všech stranách!!!
Nicméně co je účelem této konkrétní propagandy?
Každopádně v rámci protiruské historie a snahy o vyčlenění ruského národa navěky za okraj společnosti jsou bezesporu důvody takového počínání nejenom vojensko politické, ale nemalou měrou i ekonomické.
A tady, ve stejný den, kdy byl odhalen masakr v Buči, se mluví o tom, jak Evropa by se měla semknout a přestat brát plyn z Ruska. Začíná sílit volání po konci odběru ruského plynu. Začíná to už více zapadat do sebe. Kdo sleduje dění, již dlouhou dobu usilovaly Spojené státy po ukončení dostavby plynovodu Nord Stream 2. Dokonce USA vyhrožovaly sankcemi na firmy, které se na jeho stavbě podílí, a to v době, kdy o Ukrajinském konfliktu nebyl v médiích ani náznak.
S válkou na Ukrajině se podařilo Američanům projekt Nord Stream 2 "konečně" zastavit. Ale to nestačí. Rusko totiž vyhlásilo, že bude akceptovat platby za plyn a v budoucnu i za jiné komodity v rublech. I když ke směně má zatím docházet v ruské Gazprombank, tak každý z odběratelů si bude muset otevřít u této banky jeden rublový a jeden eurový či dolarový účet, a zde bude provádět směnu (bezesporu za poplatek).
Pokud by západní mocnosti nakonec přistoupily na tento Putinův požadavek, byl by akceptován v důsledku rubl jako platidlo za suroviny a vzhledem k transakčním nákladům je možné, že v budoucnu by ke směně nedocházelo až v ruské Gazprombank, ale z důvodu finančních úspor by možná i sami dodavatelé přistoupili tiše na přímé platby v rublech.
Co to má za následek? Byl by u obchodů s ruskými komoditami vyřazen dolar a jeho dosavadní dominance by se jak ekonomicky, tak politicky, oslabila. To USA samozřejmě nechtějí dovolit, navíc si chtějí vydělat na dodávkách zkapalněného plynu do Evropy. Takže ve snaze podpořit dolar a vydělat na Evropanech se budou snažit za každou cenu stopnout dodávky plynu z Ruska a místo něj dosadit mnohem dražší zkapalněný plyn.
Konec konců, celý ukrajinský konflikt je jen proxy válkou dvou světových mocností, USA a Ruska, kde za USA bojují západní zbraně a je prolévána krev ukrajinských vojáků!  Za Rusy teče ruská krev a bojují ruské zbraně. Evropané by měli konečně otevřít oči a zamyslet se, komu v důsledku jaká situace prospívá, a kdo má významný podíl na tom, že situace je taková, jaká je.
 
zdroj internet/ facebook/ z příspěvku na stránce SPD/upraveno, kráceno

 

SOUČASNÁ UKRAJINA - USA

20.11.2022 19:24
Prečo media mlčia Vladimír Putin: Nikdy som nechcel vojnu, a nikdy som ju nezačal. Čo robíme, nie je vojna. Spustil som vojenskú operáciu na záchranu mojich ľudí pred neonacistami, ktorí roky zabíjajú mierumilovných a nevinných ľudí, Rusov a...
10.04.2022 11:24
Zdroj internet/ facebook/ názor uživatele Tania Ilieva     „Zhodili ste dve atómové bomby na Japonsko, spálili ste zaživa tisíce ľudí, ktorí trpia dodnes, a to len aby ste vtedajšiemu Sovietskemu zväzu ukázali, že máte jadrovú zbraň. Vo Vietname ste spálili svet napalmovými bombami, lesy,...

Není těžké pochopit, kdo je skutečným viníkem, tedy aktérem současné situace na Ukrajině.

Jako vždy, po celá desetiletí od konce 2. světové války, mají prsty všude a stejný scénář.

Jana Zwyrtek Hamplová fanpage

 

Vypila jsem si dnes čaj s člověkem, znajícím detailně poměry na Ukrajině po roce 2014.

Protože tam donedávna žil. Je to kněz, a jednoho dne byl deportován.

Jeho vyprávění mne jen utvrdilo v nepochopení naší vlády, která posílá na Ukrajinu jako pomoc (!!) zbraně, vůči aktuálnímu tamnímu režimu je absolutně nekritická a po statisících k nám živelně pouští lidi jiné národnosti bez jakékoli kontroly!!! Je to hazard s naším bezpečím i zdravím, a je to popření naší národní svébytnosti.

 

Je třeba VŽDY pomáhat lidem z vojensky zasažených oblastí - ale jen těm a za jasných pravidel. Otevřít náruč komukoli, kdo má pas této země, a prohlašovat, že jsme stejně jako ona ve válce, tedy stavět naši zemi na jednu vojenskou stranu, je ohrožením bezpečnosti České republiky teď i v budoucnu, tedy přímým ohrožením nás všech. O přehlížení vážných problémů českých rodin nemluvě.

Nikdo jiný nic podobného nedělá. Proč tedy my popíráme zdravý rozum a pud sebezáchovy?

 

zdroj/ internet/ facebook/10.4.2022


 

 

O zbrojení - můj názor

Kšefty se musí točit a na válce se nejvíce vydělává! 

Proto taky to prohlášení Zelenského na povel z USA o prodlužování války a nezájmu o příměří.

Řekl, že žádné ústupky, jenom vítězství! Nechá ten ma*or úplně zničit Ukrajinu a trpět nevinné obyvatelstvo a zblblé vojáky!

Za co tam umírají? Za Kolomejského a jiné oligarchy, kteří jsou schovaní v teple na Západě?!

 Myslela jsem si, že to v dubnu skončí!!! Takhle to vypadá, že služebníček bude plnit příkazy a válka se protáhne do léta, nebo i na několik let.

Mám živé vzpomínky na Jugoslávii a je mi zle ze všech těch demagogických keců válečných štváčů.

Zažívam svet, ktorý akoby sa vykoľajil a hodnoty sa rozkolísali.
Pohybujeme sa v akejsi bezbrehosti, keď je mnoho vecí postavených na hlavu.

Budem citovať jedného filozofa – „žijeme v slobode, pred ktorou niet kam ujsť". Tá sloboda nás všade dobehne, paradoxne, ženie nás do novej totality, ktorá už kdesi cerí zuby.

Sme zasypaní množstvom informácii, pravda sa kdesi stratila, mediokracia diktuje čo si máme myslieť.

Možno sa mi to len zdá, ale myslím si, že ľudstvo je menej šťastné ako kedysi, keď sa žilo skromnejšie. Pretože ono šťastie nie je len v materiálnom dostatku, ale aj v rovnováhe a duševným precítením, v súžití s prírodou a od tohto ideálu sa vzďaľujeme.

z rozhovoru s Kamilom Peterajom/zdroj : net

 

Moje zamyšlení nad současnou situací v ČR

Už snad jsou všude a není kam vetknout ty cizí vlajky. Tak snad našim politikům do p*delí! Ale, jak vidno některým už z nich trčí že*di.
      

Je to hlavně o blbosti lidí!!! Nebo je toto cílená propaganda fašizmu?! Občané našeho státu jsou pobouřeni a znechuceni tímto jednáním našich vlezdoprdelistů v politice! Proč máme celé hlavní město ověšené cizími vlajkami?! Proč vlaje ukrajinská vlajka z našich hradů a zámků, z  vládních budov, na Václavském náměstí u sochy patrona naší země?!

Jde snad o okupaci?! Prodali naši zem politici Ukrajině?! Jedná se o plánovanou ukrajinizaci naší země?!

Vetknout cizí vlajku u památníku Lidic, nebo v Terezíně, to už je na psychiatra!  S vědomím, že na Ukrajině se bojuje 8 let proti hrůzám fašizmu!!! Je to zneuctění utrpení našeho národa! Nehledě k tomu, že vždy musí vlát cizí vlajka vedle té naší!

Náhlé přejmenovávání ulic a celých náměstí!! Bez ohledu na lidi, kteří tam žijí a na problémy, které oni s tím budou mít spojené! O takových důležitých věcech by mělo rozhodovat více lidí a nejde to přece ze dne na den! Jako to přejmenovávání ulic a náměstí! To je přece naprosto šílené!


Něco nekalého se děje a pod pokličkou se uvařilo bez našeho vědomí a souhlasu!

Do škol se cpou neziskovky se záměrem vymývat mozky našim dětem. Aktivní učitelky se učí ukrajinsky, nutí naše děti nosit žlutá a modrá trička a celá naše zem se přemalovává na modrožluto!

V žádné jiné zemi v Evropě se toto neděje!!!

CÍTÍM TO PODOBNĚ
 
Válka na Ukrajině a svoboda
 
Petr Drulák, bývalý náměstek ministra zahraničí ČR a bývalý český velvyslanec ve Francii,
 MF Dnes, 2. 4. 2022
zdroj/internet
Nepleťme si pojmy. Na Ukrajině se dnes bojuje o její svébytnost, o postavení Ruska a o geopolitické uspořádání východní Evropy. Ne o demokracii. O evropskou demokracii se zápasí také, ale nikoliv na Ukrajině, nýbrž kvůli Ukrajině.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se snaží Evropany a Američany přesvědčit, že na Ukrajině se bojuje i o jejich svobodu a demokratické hodnoty. Naši vládní představitelé tuto rétoriku přejímají.
Žádná taková souvislost tu však není. Ukrajinci bojují za svoji nezávislost proti ruské invazi, která porušuje mezinárodní právo a přináší nezměrné škody a utrpení.
V zájmu Evropy k této válce nemělo nikdy dojít. Nic však nenaznačuje, že Rusko má úmysl či kapacitu pokračovat ve svém tažení dále na západ. Pokud by snad takový plán pojalo, nastupuje věrohodné odstrašení.
Doufejme jen, že nikdo ve Washingtonu či Varšavě se nepokusí zatáhnout státy východního křídla NATO do přímého střetu s Ruskem na Ukrajině. Nápady polských představitelů na "mírovou misi" NATO či nedávné výroky amerického prezidenta Joea Bidena o sesazení Vladimira Putina budí obavy.
Ukrajinizace Evropy
Ukrajina se stala obětí ruské brutality, americké geopolitické hry i neprozíravosti vlastních představitelů.
Nikdy však nebyla věrohodným představitelem evropského pojetí svobody a demokracie. Ve srovnání s Ruskem byl její oligarchický režim podstatně svobodnější, ale také chaotičtější, k evropské demokracii měl daleko. Tvrdě potíral nepohodlné informace. Vždyť prezident Zelenskyj si je jako nikdo jiný vědom síly médií; koneckonců je jejich produktem, ve své současné roli září jako nikdy předtím, jako by nenesl žádnou odpovědnost za současný stav své země.
Pod záminkou boje s moskevskou propagandou dlouhodobě likvidoval ruskojazyčná i opoziční ukrajinskojazyčná média, zejména když rozkrývala korupci a nekompetentnost jeho vlády. Počátkem února zavřel tři opoziční televize, za což si tehdy vysloužil i kritiku Bruselu.
Dnes, kdy z našich médií slýcháme, jak jsou Ukrajinci proti Putinovi do jednoho sjednoceni, přikročil ke sloučení zbývajících televizí do jediné vládní a navrch zakázal vlivnou opoziční stranu.
Na Ukrajině se dnes bojuje o její svébytnost, o postavení Ruska a geopolitické uspořádání východní Evropy. Jde o důležitý boj, který však není bojem o demokracii.
Přesto se dnes o evropskou demokracii zápasí. Nikoliv na Ukrajině, nýbrž kvůli Ukrajině. Evropské vlády i společnosti se ukrajinizují: na kyjevský způsob rozhodují, k jakým informacím mají mít občané přístup – a k jakým nikoliv. EU kolektivně rozhodla o zastavení ruských stanic RT a Sputnik.
Zatímco Norsko, které v Unii není, se nepřipojilo, neboť soudí, že rušení médií může být pro demokracii větší hrozbou než domnělá či skutečná propaganda Kremlu, řada členských států zákaz ještě rozšířila. Pozadu nezůstaly ani Praha s Bratislavou. Česká vláda zapůsobila na správce domény cz a ti zastavili osm webů, z nichž některé neměly s Ruskem společného vůbec nic. Stačilo, že šly proti hlavnímu mediálnímu proudu. Slovenský Národní bezpečnostní úřad zastavil mimo jiné zpravodajský web, který čas od času přinášel cenné informace, o nichž se jinak nemluvilo.
Většina nad těmito zásahy jen mávne rukou. Lidé o těchto webech v životě neslyšeli nebo mají oprávněné pochyby o tom, zda jimi poskytované informace byly vždy spolehlivé. Možná si neuvědomí, jak se tím posiluje jednostrannost informací, které na nás chrlí dominantní média a že jednostrannost okrajových médií poskytuje alespoň jakousi korekturu.
V případě ukrajinské krize se směrodatná interpretace utváří kdesi mezi Lvovem a Washingtonem a většina médií ji jen mechanicky přejímá i s vědomím jejích "nepřesností".
Některé z pohodlnosti, jiné z obav před sankcemi, další pak z přesvědčení, že "proti dezinformacím není možné bojovat pravdou", jak se domnívá jeden ze stratégů českého boje s dezinformacemi, ředitel firmy Semantic Visions František Vrabel (Radiožurnál, 28. 2. 2022).
I pár dalších věcí by nás mělo znepokojovat. K omezování médií došlo právně pochybným způsobem, po covidových opatřeních další hřebíček do rakve právního státu. Rovněž odstrašuje ostatní. Provozovatelé menších médií nemají zdroje na to, aby mohli vést nákladné soudní bitvy. Než se vystavovat podobnému riziku, často raději zvolí mlčení. Na základě jakých informací se potom občané i volení představitelé rozhodují?
Cancel culture jede
Nejde pouze o vládní opatření. Ukrajinská krize u nás posílila to, čemu Američané říkají cancel culture, tedy vymazávání narušitelů pravidel politické korektnosti z veřejného prostoru. Byli jsme k tomu poměrně odolní už proto, že cancel culture se nepříjemně podobá seznamům zakázaných osob za předchozího režimu či maoistické sebekritice.
Dnes se dozvídáme, že pro vedení Národního divadla se zakázanou osobou stal například Petr Iljič Čajkovskij, neboť se provinil tím, že byl Rus. Navíc asi nikdy nezjistíme, jak by se stavěl k Vladimiru Putinovi, a proto Národní divadlo jeho dílo raději stáhlo.
O Jarku Nohavicovi sice víme, že válku na Ukrajině odsuzuje, ale před lety dostal Puškinovu cenu, kterou nechce vrátit. Ruší mu koncerty, a když chtěl přispět na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, Člověk v tísni jeho příspěvek odmítl.
Nerozumím, proč Nohavica chtěl podpořit právě tuto organizaci. Své záslužné humanitární aktivity od počátku míchá s neokonzervativním aktivismem podle zájmů Washingtonu, čímž některé humanitární krize pomáhá nejen zmírňovat, ale také vytvářet. Na druhou stranu konfrontace s Nohavicou možná některé dárce této nevládní organizace přiměje se zamyslet nad tím, zda chtějí přispívat na humanitární pomoc, anebo podporovat vývozy demokracie na americký způsob.
Ukrajinu má smysl humanitárně podpořit, i když před Ruskem ji zachránit nedokážeme. Neměli bychom však kvůli Ukrajině nechat padnout naši svobodu a demokracii. Nevymezujme se vůči Putinovi tím, že budeme podobně jako on omezovat informace a sestavovat seznamy zakázaných. To, že tvrdost represe svobody u nás se nedá srovnat s tím, co se děje v Rusku, není dobrý argument, neboť naši demokracii nechceme srovnávat s ruským autoritářstvím. Pokud se má Ukrajina sbližovat s Evropou, potom by jí Evropa měla předávat své standardy, nikoliv přejímat ty její.

 

Celoevropská a americká hysteie proti Rusku

USA krade, lže, zabíjí civilisty, znásilňuje, mučí cizí vojáky, bombarduje civilní objekty a drancuje cizí území po celém světě celá desetiletí i staletí! Financuje a vyzbrojuje obě válčící strany konfliktu, které na cizím území vyvolala. Všechna svinstva si umí zdůvodnit - obrana demokracie!

Nikdy proti nim nebyly žádné sankce, žádné protesty, soudy, diskriminace a ostrakizace občanů USA z veřejného, sportovního, či kulturního života!!!!

USA může všechno, jiný stát nic! Jejich zaplacení poklonkové lžou, vyvrací a zamlčují pravdu, obhajují neobhajitelné a schvalují absurdity k poškození vlastních zemí a občanů.


Politici u nás mají obavy vystoupit v opozici, zdržet se hlasování, mít veřejně jiný názor, než se očekává.

Dnešní doba v naší zemi začíná připomínat 50 léta minulého století.

   Děsí mě tato doba hysterie a davového šílenství! Zpěvákům je znemožněno zpívat, hercům hrát,
    baletním mistrům tančit, sportovcům soupeřit v utkáních....... jsou dehoneskováni, pranýřováni! 
    Stejně tak i lidé činní ve veřejném životě. Budou se hromadně vracet medaile a ocenění?
   Skončí filmy v trezoru?! Bude se předělávat dabing u některých filmů?! Vrátili jsme se o 30 let zpět?! 

 

Přeji si mír mezi slovanskými národy, soužití bez problémů a utlačování se navzájem.

Přeji si  plodnou všestrannou spolupráci a vzájemnou pomoc. :*)

Přeji si urovnání všech sporů mezi Ukrajinou a Ruskem a klid zbraní v celé Evropě!

Přeji si mír na celé Zemi, soužití všech národů a národností v lásce a pokoji.


SOUČASNÁ UKRAJINA

14.03.2024 22:51
Richard Perman /facebook   Marie Široká   Články 106 a 107 Charty OSN, nezná ani její šéf. Generální tajemník OSN António Guterres nevěřil, když se od Putina dozvěděl, že Charta OSN obsahuje článek, povolující zvláštní ruskou operaci na Ukrajině. RUSKO MÁ PRÁVO LIKVIDOVAT NACISTY VŠUDE...
10.05.2022 00:14
Procházková Lenka/ facebook Vděčnost (text mého projevu 9. května 2022 před sousoším Sbratření)   Nejenom jednotliví lidé, ale i národy mají své charaktery, které ovlivňují jejich osudy. Když tři sta let po Bílé hoře dokázal český národ obnovit svůj stát i kulturu, přihlásit se k...

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz