Mějte se rádi

13.07.2016 15:05

Myslím si, že není dobré pro každého z nás, příliš se zaobírat starostmi, co si o nás lidé myslí, co si povídají.

Buďte sví a mějte se rádi, takoví, jací jste. Prokazujte sami sobě úctu a hovořte o sobě vždy před ostatními s úctou. Neshazujte se svými nedostatky a nelitujte se. Mějte zdravé sebevědomí. Vím, je to občas těžké rozlišit od nabubřelosti a přílišného sebevědomí. Sami si určete tu svou mez. Hranici, přes kterou jiný nesmí jít. Jenom tak si vás ostatní budou vážit a nedovolí si k vám být neuctiví, neurvalí.

Neukazujte jiným své slabiny a zranitelnost. Buďte silní a odolní v dnešním dravém světě. Chraňte si své soukromí a nechlubte se příliš svými úspěchy. Buďte uctiví a tolerantní k ostatním a velkorysí. Naučte se jiným odpouštět jejich nedostatky a naučte se také odpouštět sobě své nedostatky. Neživte v sobě pocity křivdy! Netrpte tím, že ten druhý má úspěch a vy zrovna ne.

Berte sebe i ostatní s humorem a nadhledem. Lidi jsou prostě jenom lidi.

A věřte, že  málo záleží na tom, co si kdo o vás zrovna myslí. Důležité je to, co si o sobě myslíte vy sami! / Patricie 

Buďte dobří k ostatním. Jenom tak. Sobě pro radost a dobrý pocit a pro radost těch druhých. Neočekávejte vděčnost a dík. Strávili byste život v čekárně. :) 

"Lidé jsou, jako holubi – když jsou dole, zobou ti z ruky, když jsou nahoře, serou na tebe"./ neznámý autor/ nebo život sám    

                                     

                                        Vaše názory :)                                     

Lea Baerová/Duchovní seznamka/13.7.2016

/ Moc hezká úvaha, pravdivá. :)                                  

  Karel Popek

Záleží na úhlu pohledu, sebeláska je normální pokud bych to tak popsal. Cokoli děláš pro druhé, děláš i pro sebe a cokoli děláš pro sebe děláš i pro druhé.. protože vše se vším souvisí, vše je součástí jednoty, je propojené.

Marie Miki Novotná

Pokud někdo nemá rád sám sebe a tvrdí, že má rád víc ostatní a může se přetrhnout, aby jim to dokázal, potom je to jen manipuace koukejte co pro vás dělám, tak mi buďte pěkně vděční a mějte mě rádi!

Risa Kiára

Sebeláska v mém pojetí je plné přijetí sebe sama i se svojí temnotou (akceptace, nikoliv popírání) a přijetí i svého těla takové jaké je. Vnímám v tom pokoru, nikoliv ego.

 Dagmar Světlovská

Člověk by se měl snažit v každém okamžiku dělat vše nejlépe, jak je schopen a snažit se v tom, co dělá (to se týká i vztahů) neustále zlepšovat. A netrápit se, že to, co dělá, dělá třeba méně dokonale, než by si přál.

Mít se rád, znamená - mimo jiné - nebičovat sám sebe za neúspěchy, nedokonalost vzhledu či charakteru, neporovnávat se s druhými...mít se rád je o laskavosti k sobě samému a svým nedostatkům (což nevylučuje neustálou snahu o zlepšování se), protože z této laskavosti se pak rodí laskavost k druhým lidem a porozumění, že ne vždy se nám povede na jedničku.

Že mít " jedničky" v oblatech vztahů, pracovní kariéry a podobně. Je proces, kdy se stále učíme, jak to či ono dělat lépe. 

  

Najděte k sobě lásku a lásku k bližnímu svému. Je to největší objev ve vašem životě. Pamatujte si, co si naložíte, to si vezete. Pocit křivdy tíží, láska a soucit povznáší.

                                                              

Georg Radis Benda / Duchovní seznamka/14.7.2016

Dobré ráno všem. Slyším, čtu, že je důležité mít rád sám sebe. To je zajímavá teorie, která, z mého pohledu, je v rozporu s jakýmkoli duchovnem. Jsem ateista v náboženském směru, nicméně je tu jedna věc, která mi, v této souvislosti, vždy vyplave na mysli, když slyším o sebelásce. Co Ježíš Kristus? Respektive tedy Mesiáš? Kdyby se těmito radami řídil, těžko by skončil na kříži. Nebo snad se měl tak rád, že se obětoval?

Rado Hrdlička - Georg Radis Benda

Já si myslím, že je to o tom přijmout sebe sama takového, jaký jsi...to je ono mít se rád...neodmítat některé aspekty své bytosti, nevytvářet konflikt sám se sebou...když se člověk přijme takový, jaký je, rychle poskočí kupředu (na duchovní cestě).

Ono je pak důležité "přijmout" i všechno ostatní. Přijmout prostě přítomný okamžik, vzdát se, odevzdat, nazvat se to dá všelijak...nakonec vlastně není žadný rozdíl mezi tím, přijmout sám sebe a přijmout celou realitu, celý svět. A když to člověk dokáže, začne z jeho srdce proudit láska. To je alespoň má osobní zkušennost.

Ann Anjelica

Je dobre ze nad tym premyslas. Je to ako v matematike. Cim viac cisel tym viac vyznamov a vysledkov. Tym chcem povedat, ze nevies o com tvrdis ze je sebalaska spojena s egoismom. Egoismus vyviera z pychy a sebelaska z pokory. 

Monika Divišová

Ano...mít rád sám sebe....naší pravou podstatu, která nevychází z ega....ale ze samotného božství....mít rád sám sebe tedy znamená vzdát se ega a podvolit se 100% Boží vůli (používám teď víceménně křesťanskou terminologii, ale u všech velkých učení je ten princip stejný, jen se pojmenovává jinak).

Ježíš Kristus říkal sám, že jeho otec je Bůh...musíme vidět tu metaforu...celá Bible je jedna velká metafora a většina rozporů vzniká tam, kde je nedostatek pochopení...a tak se z Učení posléze stává náboženství stojící na dogmatu. A už je jedno jestli to je křesťanství nebo new age.

Dagmar Světlovská Georg Radis Benda

Mít rád sebe není totéž jako bezbřehé sobectví a povyšování se nad druhé...mít rád sebe není narcisistní sebeláska.

"Člověk je utvářen svou vírou. Čemu věří, to je."

/Bhagavad Gita

Když píšu - mějte rádi sami sebe, mějte zdravé sebevědomí - to je základ vašeho "já".

Rozvinul jste myšlenku, pane Bendo, příliš daleko a jiným směrem. Měla jsem na mysli hlavně sebezničující deprese, které právě vychází z absence sebelásky.

Sebemrskači se životem propláčou,na rozdíl od těch, kteří k sobě cítí lásku, důvěru ( protože věřit především sám sobě je velmi důležité!) a mají sebe v úctě. Jistě, mnozí namítnou, ti patolízalové to můžou dotáhnout i dál, ale žije se jim potom lépe? Myslím tím pocitově.

Myslím si, že nejlépe vyjádřila to, co cítím a co jsem chtěla sdělit, paní Dagmar Světlovská.

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz