LETNÍ VZPOMÍNKA

10.08.2018 17:00

  Vlasy barvy obilí slíbaného sluncem, šedozelené oči a pohled šakala. Na tváři  polovičatý záhadný úsměv a ruce s dlouhými prsty, líně spočívající na strunách. Nedbale rozhalená košile odhaluje mužnou opálenou hruď.

Potulný hráč s kapelou. Muž na jeden romantický večer, na jednu dlouhou noc. Lžu sama sobě a poslouchám se zatajeným dechem ten nádherný baryton v tklivé melodii. Vybrnkávané akordy mi rozechvívají celé tělo a uhnízdí se v podbřišku. Muž na celý život!

Dnes už to vím. Stojím sama, opřená o zábradlí verandy venkovské hospody a dívám se zpovzdálí na malé pódium. Hudba dohrála a světlušky rozzářily nebe nad lipami. Nasávám do sebe  vůni léta, zavírám oči a náhle vnímám každý dotek, každý polibek, každé slovíčko, každý slib.

Někdo o mě nechtěně zavadí, otvírám oči. Dole, pod pódiem stojí štíhlá dívka v bleděmodrých šatech s blond vlasy, ve volných vlnách až  do pasu. Dívá se na něho. Muž vstává a kloubouk si posune více do čela. Ten pohyb znám.

Běžím k nim a rozhodným gestem trhám její ruku z jeho dlaně. Zadýchaná se dívám na široká ramena a nedbale rozhalenou sepranou košili na jeho hrudi. Cítím opět to chvění po celém těle, polknu a pomalu zvedám zrak k jeho tváři. Zase ten úsměv a v očích záblesk poznání. Rozpačité ticho trhá můj roztřesený hlas. „Tak jste se přece jenom setkali!“  Odcházím. Slzy mi solí oči a přesto se usmívám. Mají si jistě mnoho co říct.

Otec a jeho dcera.

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz