Vzpomínám na studentská léta

17.05.2016 23:06

Navštívila jsem Majáles v našem městečku a zavzpomínala s nostalgií na jaro roku ..79 :)

Vzpomínala jsem na vlahé jarní večery, vonící mládím, touhami a studentskou láskou. Oslavy Majálesu se konaly ve stejném parku a na stejném pódiu, jako kdysi před lety. Kdy jsem já, jako děvčátko v "poupěti", začínala rozkvétat do dospělosti a loučila se se svobodou a nevinností  mládí.

A stejně tak, byly tyto dny i večery, romantické i veselé, plné zpěvu a tance. Přišla jsem podpořit svým nadšením a potleskem dívku svého synka, Jůlinku ve zpěvu, kterou Hanousek doprovázel hrou na kytaru. Vystupovali, jako hosté, protože pár dní před tím, vyhráli pěveckou soutěž. Tedy, Jůlinka. :)   

                                             

Vzdej se potřeby obviňovat kohokoliv, včetně sebe. Všichni se snažíme o to nejlepší, čeho jsme, na základě svých vědomostí, zkušeností a citu, schopni.

/Louise L. Hay

 

Sleduju MS v ledním hokeji :)

17.05.2016 00:06

Je zvláštní i smutné zároveň, kolika lidem je hokej lhostejný. Myslím si, že nejde o ten hokej, jako takový, ale hlavně o sport a tím i kousek toho vlastenectví, soudržnosti a pospolitosti. Jsem vedena ke sportu od malička a sleduji vždy důležitá sportovní klání, utkání, soutěže.....ME, MS, OH, letní i zimní a fandím ráda a s chutí. Těžce jsem prožívala porážku od Dánů! Byl to masakr a kousek smůly dohromady.   Letošní první prohra! (Pět vítězství po sobě a vedení ve skupině)  :)         

Těm, kteří se mnou souhlasí, posílám radostný pozdrav. Mám upřímnou radost z vítězství českých hokejistů. Chápu i ty, které sport a přímo hokej, nezajímá a nebaví. Každý máme to své. Mě zase nebaví tady ty nekonečně pitomé diskuze na facebooku o ničem. Plkání o hloupostech a řešení nesmyslů. 

 

Čeští hokejisté hrají výjimečné mistrovství světa. Zvítězili ve všech pěti dosavadních kláních, což se jim povedlo teprve potřetí za posledních dvanáct let. Tentokrát navíc bez hvězd. Nečekaná jízda však není zadarmo.

Když Češi nastoupí podruhé ve dvou dnech, nedokážou celý zápas odjezdit v bleskovém tempu. Proti Lotyšsku nebyli daleko od porážky, včera proti Kazachstánu dlouho drželi nejtěsnější vedení. Nakonec díky trefě do prázdné brány vyhráli 3:1.

"Nejsme Rusové, kteří si za deset minut vytvoří pět šancí a hrají s lehkostí. Těm celkem nevadí, že hrají dva dny po sobě, ale u nás je to trošku složitější," podotýká kouč Vladimír Vůjtek

                                                                   *****

Moskva (od našeho zpravodaje) – Skóre 5:2 proti Švýcarsku pár minut před finální sirénou? Jak pohodlné! Pro české hokejisty ale možná až moc, o výhru nakonec museli bojovat do posledních sekund.

K nelibosti Pavla Francouze. "Snažil jsem se křiknout na kluky, aby nepolevovali," prozradil český brankář. Švýcaři, kteří k postupu potřebovali tři body, nebezpečně dotahovali. Odvážně útočili i ve dvojnásobném oslabení. "Momenty, kdy hrajeme pět na tři a soupeř jede sám na bránu, to už se jen tak nezažije. Bylo ale vidět, že za tím šli a neměli co ztratit. Najednou jsme se klepali," vykládá brankář Francouz.

Češi nakonec budovaný náskok uhájili. Vyhráli 5:4, slaví prvenství v moskevské skupině a vyhlížejí čtvrtfinále mistrovství světa proti Spojeným státům.

internet/centrum.cz/17.5.2016

Moskva /19.5.2016 -  V základní skupině vládli, hned v prvním kole play-off však čeští hokejisté na mistrovství světa skončili. Národní tým ve čtvrtfinálovém zápase nestačil na podceňovaný výběr USA, který o svém postupu rozhodl v nájezdech. O triumfu 2:1 rozhodl proměněnou penaltou supertalent Auston Matthews, jenž vstřelil také jediný gól Američanů v základní hrací době.

Smutný ( a trochu nečekaný) konec MS v ledním hokeji 2016

 Z Austona Matthewse se stal v roce 2016 kat českých nadějí na mistrovstvích světa. Teprve osmnáctiletá vycházející hvězda světového hokeje poprvé Čechy skolila na lednovém šampionátu  do 20 let, kdy při vítězství 7:0 zaznamenal hattrick. Na seniorském turnaji to byl právě on, jenž byl u všeho důležitého.

Pravděpodobná jednička příštího draftu se postarala nejprve o vyrovnání ve dvaadvacáté minutě, kdy se prosmýkl českou obranou a překonal Dominika Furcha. Rozhodující moment si pak nechal na samostatné nájezdy. V druhé sérii se rozjel, rychle zamíchal s hokejkou a střelou mezi betony nedal českému brankáři šanci.

Odvrátit českou prohru mohl ještě v závěrečné penaltě Tomáš Zohorna, střelec úvodní branky utkání, ale podruhé v zápase si Keitha Kinkaida nepřišel.

Čeští hokejisté tak po skvělé základní skupině, v níž dokázali zdolat Rusko či Švédsko končí a prodloužili čekání na medaili už na čtyři mistrovství v řadě.

Naposledy uspěli v roce 2012, kdy získali bronz.

 

život nekončí a hra je hra :) tak, za rok se tu sejdem zas

 
 
 
 

 

Gaudeamus Igitur - neoficiální studenská hymna

Gaudeamus igitur,                                             
Iuvenes dum sumus;
Post iucundam iuventutem,
Post molestam senectutem
Nos habebit humus,

*Radujme se tedy,
dokud jsme mladí:
po radostné mladosti,
po žalostném stáří
budeme patřit zemi,

Vivat academia,
Vivant professores,
Vivat membrum quod libet,
Vivant membra quae libet;
Semper sint in flore,

*Ať žije akademie,
ať žijí profesoři,
zdráv buď každý její člen,
celý sbor buď pozdraven,
vzkvétej v slavné flórum.


 

Původně šlo o pijáckou píseň, která ironicky oslavuje (především erotické) radosti studentského života a mládí. Přitom je zpívána na velmi vážnou a vznešenou melodii. Melodie vznikla ve třináctém století, patrně v prostředí Boloňské univerzity. Text je v latině s některými germanismy, je vagantského původu, definitivní verzi vytvořil ale až německý student teologie Christian Wilhelm Kindleben a publikoval ji v roce 1781. Existuje celá řada textových verzí, z deseti slok se běžně zpívají jen některé.

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz