Rady a tipy na léto

10.07.2016 23:50

Červenec - První měsíc prázdnin, který navíc tak skvěle začíná několika volnými dny, nám poskytuje radost a relax na zahradě, která se navíc mění v zaslíbenou rajskou oázu.

Oblíbené a známé pranostiky:  Slunce peče - déšť poteče.  Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima skvěje. Svatá Anna - chladna z rána. O svatém Ignáci léto se obrací.

Jahody, třešně, rybíz, ale i rajčata, saláty a okurky jsou dozrálé. Můžete si tak užívat plnou a báječnou chuť i vůni plodů vlastní práce, a to doslova. A mezi jejich sbíráním, jen tak aby se neřeklo, můžete zahradě i malinko prospět.

Začíná okurková sezóna :)

Co můžete udělat s okurkou doma i jinde - okurka - skvělý pomocník v domácnosti - výborná pochutina - zdravotní vzpruha

Britové mají své okurkové chlebíčky. U nás je tradicí okurkový salát, oblíbili jsme si osvěžující okurkovou limonádu. Pak snad ještě známe, my ženy, masku na obličej. A dál? Napadá vás ještě další využití oblíbené salátovky?

Nápady:

Začneme těmi neobvyklými, pak se dostaneme k těm, které už možná znáte a dají se čekat - v  podobě péče o tělo nebo ke konzumaci.

1. Místo gumy

"Gumová" slupka okurky může skutečně jako guma fungovat. A nejenom na papíře, ale i na stěně či na nábytku, když vám je v záchvatu kreativity pomalovaly děti. Postižené místo přejíždějte neoloupanou okurkou a uvidíte, jak "umění" začne mizet. Pozor, opatrně, gumujte skutečně jen tou suchou slupkou, vytlačit šťávu je nežádoucí.

2. Vyleští boty

Stejně jako v domácnosti vám pomůže okurka udržet v pořádku i boty. Lépe funguje na hladkých kůžích, ideálně na lakýrkách, ale prospěje jakékoliv obuvi. Výsledkem je nejenom lesklý povrch, ale taky odolnost vůči vodě.

3. Vrzající panty

Okurka vám může zachránit nervy, pokud vám doma vržou panty u dveří a nemáte po ruce olej ani jinou "kuchyňskou" náhradu - kus mýdla. Prostě řezem okurky přejeďte po dveřních závěsech a drásavý zvuk zmizí. Aspoň na tak dlouho,  než si doběhnete do obchodu pro kutily.

4. Mlha v koupelně

Zamlžuje se vám zrcadlo? Přejeďte kouskem okurky po jeho povrchu a do pár vteřin bude jeho povrch úplně čistý. A co víc, už se nezakalí. Kromě jasného pohledu budete odměnění i  vůní, připomínající lázně - součástí mnoha kosmetických přípravků není okurka nadarmo! Pokud jste předtím měli zrcadlo aspoň průměrně čisté, klidně pak může použitou okurku sníst.

5. Levný úklid

Vodovodní kohoutky, umyvadla, nerezové výrobky a zařízení - to vše vám  okurka pomůže udržet čisté a ve vysokém lesku. Dílek - a ano, stačí vnitřní strana oloupané slupky -  nejenže odstraní stopy vodního kamene a nečistotu, ale také vše krásně vyblýská. Nezanechává skvrny, a to dokonce ani na vašich rukou a prstech!

6. Slimáci na zahradě

Tady je okurka doslova k nezaplacení! Nakrájejte kousek na starou plechovou koláčovou formu a položte do záhonku. Šťáva z okurky chemicky reaguje se sloučeninami z hliníku, z nichž se forma skládá, a tato látka slimáky odpuzuje. Přitom lidské smysly o ní vůbec neví. Pokud nemáte formu, zkuste jiný předmět  z hliníkové slitiny. Slimáci budou vaše záhonky opouštět smykem!

7. Dodá energii

Zapomeňte na kávu, vzpruhu vám dodá okurka už svou pronikavou, svěže letní vůní. Energii pomůže dodat díky celé sadě vitamínů B (jsou dobré na nervy!) a uhlohydrátů. Její vliv vydrží dlouhé hodiny. Je to mimo jiné i kvůli vysokému podílu vody (a tím pádem mimořádně nízkému množství kalorií). Dehydratace totiž způsobuje únavu a výzkumy ukazují, že až 40 % lidí málo pije.

8. Zahání hlad

Vysoký podíl vody už jsme zmínili. I když jí sníte celou - a to může být dobře půl kila - dostanete do sebe pouhých 335 kJ, a přesto vám zaplní žaludek. Taky obsahuje kyselinu listovou, vitamín C, vápník, draslík, železo, fosfor a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá okurka organismu vypuzovat škodliviny. Pročišťují krev, zažívací trakt i ledviny a  tím se ideálně hodí k  dietám a detoxu.

9. Odstraní kocovinu

Chcete se vyhnout kocovině a bolesti hlavy? Než půjdete spát, snězte kus okurky, tak velký, jak vám žaludek dovolí. Obsah soli a elektrolytů a dokonce cukru (právě ten v těle po zpracování alkoholu chybí) doplní vše, čeho se tělu nedostává, a navíc náležitě zavodní, aby se alkoholové zplodiny rychleji vyplavovaly z těla.

10. Osvěží dech

Po aromatickém jídle nahradí žvýkačku nebo bonbóny. Stačí jazykem přimáčknout plátek okurky k patru a podržet jej tam zhruba půl minuty. Příjemná změna zaručená!

12. Zapudí stres

Potřebujete relax s koupelí a masáží? Neztrácejte čas, zvládnete to doma. Nakrájejte celou okurku i se slupkou a hoďte do hrnce s horkou vodou. Uvolněná pára vás nabije nejen duševní svěžestí, ale osvěží i pleť na obličeji. Stačí přehodit přes hrnec ručník a nechat působit. Zchladlou vodu pak vylijte do vany - využijete ji k energizující koupeli.    

                                            

 

SRPEN - název pochází nejspíše od nástroje používaného dříve při žních, srpu. Ale, je  dost možné, že je odvozen od slovesa SIRPSTI (tj. zrát a srpen je měsíc, kdy zraje obilí).

Pranostiky:

I když v srpnu ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí.
Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost vosy.
Moc hub srpnových – moc vánic sněhových.

                

Rady a tipy na léto

03.08.2019 23:11
Tahle zelenina o nás ví příliš mnoho! Humorný, ale přesný test ke stanovení typu osobnosti. Přesně stanoví hlavní vlastnosti a rysy vaší povahy.Soustřeďte se na svůj vnitřní hlas a odpovězte na pouhé otázky. Co máte raději: 1. okurku nebo rajče 2. dýni nebo meloun? To je vše. Výsledky: Okurka a...
04.08.2018 10:29
Jak se na léto sluší, všechno se červená - rajčata, broskve, angrešt, dokonce ještě i jahody. Kdybychom chtěli být spravedliví třeba k okurkám, nebo kedlubům, měl by se tenhle měsíc aspoň některé roky nazývat "zelenec". Každopádně hromady plodů, které teď denně nosím ze zahrady, mě daly i téma pro...

Na zahrádce už začaly dozrávat cukety a okurky.

Okurky i cukety sbírejte raději menší. U okurek se může stát, že kvůli starším plodům nedozrají mladé. Velké, přerostlé cukety jsou zase zbytečně tvrdé a ztrácí šťavnatost i chuť.

Cukety griluju, smažím, peču.

Ráda se s Vámi podělím o vynikající recept: cukety na grilu. Zdravím všechny čtenáře a přeji dobrou chuť.

CUKETY NA GRILU

Co potřebujeme
asi 6 středně velkých cuket, 6 stroužků česneku, 1 malou chilli papričku, petrželku a olivový olej

Jak na to

Připravíme si řidší pastu z nasekané petrželky, utřeného česneku a olivového oleje.

Cukety podélně nakrájíme na plátky asi ½ cm silné – posolíme a necháme chvilku odpočinout, aby se „vypotily“ – pak je osušíme, potřeme pastou a grilujeme.
 

Podáváme s bramborem, nebo pečivem.

/5.8.2016

Rady pro zahradkáře:

Sklízíme cibuli. Zasychání listů můžeme urychlit, pokud uvolníme kořeny třeba vidlemi. Později cibuli vytáhněte z půdy, rozložte a nechte ji doschnout na záhoně. Nezapaří se. Česnek po vytažení svažte do věnců a sušte 2–3 týdny ve stínu.

Stále odstraňujeme postranní výhonky a také uschlé či napadené listy rajčat.
Aby nám dozrály další plody, zaštípneme vrcholky rajčat.

 

Pečlivě ošetřujeme také skalku.
Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy letniček a nezapomínáme je přihnojovat.
Můžeme očkovat růži i šeřík.

/5.8.2016

Třešeň můžete po sklizni ihned prořezat. V letních měsících je také dobrý čas na prořez živých plotů, stejně jako jehličnanů.

Sbírejte spadlé ovoce, ať se nešíří nemoci nebo hniloba. Podle potřeby podepřete větve ovocných stromů, aby se nezlomily pod tíhou úrody.

Na uvolněná místa po salátu a ředkvičkách můžete vysázet to samé znovu nebo naopak záhon oživit letničkami. Například afrikány odpuzují hmyz, a hodí se tak i do záhonů u domu.

Brambory zkontrolujte, zda je nežere „americký brouk“, mandelinka. V případě potřeby zasáhněte chemií nebo sběrem.

U květin odštipujte stará květenství, odstraňujte suché listy. Růže i pivoňky naposled přihnojte a odstraňte plané výhony – ty zejména u růží. K růžím můžete zasadit aksamitníky, odpuzují totiž mšice, česnek zase podporuje jejich růst. Odkvetlé tulipány vyndejte z hlíny a cibulky nechte proschnout.

Červenec a srpen je ideální měsíc na sběr a sušení bylinek. Díky horkým dnům nestihnou zplesnivět, a vy je tak nasušíte v dostatečném množství pro použití po zbytek roku. Sbírejte je za slunného dne, ideálně v poledne.


/5.8.2016

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz