Podvod, zvaný - "Dotace"

21.06.2017 19:15

Bourání mýtů, část 5: Podvod jménem dotace

Globální dotační šílenství “ve jménu společenského pokroku, moderních technologií a hlavně ekologie” nezneužívají jen naši podnikatelé, i když se to naučili rychle a efektivně, viz například solární tunel. Tu drzost mají i dost bohatí světoví magnáti a firmy. Hezky to ilustruje tento článek, kdy se Elon Musk staví za to, aby Dánská vláda dál dotovala elektromobily, jinak poklesne prodej (více zde: https://www.novinky.cz/auto/439825-bez-financnich-dotaci-se-zhroutil-trh-s-elektromobily-v-dansku.html ). „Hej, mám jen pár miliard dolarů majetku, tak mi státy koukejte poskytnout výhody z peněz všech chudších, ať prodám víc elektromobilů – je to v zájmu planety a uhlíkové stopy!“ Jistě, ale především je to v zájmu některých soukromých nenažraných kapes, stejně jako kácení pralesů v zájmu rádoby ekologie, že? Mimochodem, drzost a nesoudnost takového přístupu je mimo mé chápání.

Realitou ale je, že všechny celosvětové a globální byznysy aktivně komunikují se státy (a jejich politiky) a zaměstnávají lobbisty, jejichž rolí a cílem je vymyslet co nejvíce státy podporovaných projektů placených z veřejných rozpočtů, protože ty rozpočty jsou dnes bezpečnější a lepší byznys než jakýkoli jiný byznys. Pro státní dotace prostě stačí slíbit odpovědnému politikovi teplý flek za hodně peněz až vypadne z parlamentu nebo ho jednoduše zkorumpovat.

Je vrcholem drzosti, že ti, kteří dotace masívně pobírají, nás ostatní (daňové poplatníky) vydírají, že pokud nedostanou dotace (nebo se jejich dotace meziročně nezvýší), tak své podnikání ukončí. Proč by nás to ale mělo mrzet: protože se rozkrade ze státu méně peněz? Že si už nemusíme z našich daní a odvodů financovat umělou zaměstnanost? Z pohledu daňového poplatníka je to naopak pozitivní. Jak se totiž liší zaměstnanec zaměstnaný z veřejných dotací od neproduktivního úředníka či státního zaměstnance?

A teď si představte, že by se všechny dotace všem firmám typu Agrofert zrušily a ty peníze by zůstaly lidem v kapsách formou snížených daní. Stát by je prostě vůbec nepřerozděloval. Pár tisíc lidí by sice ztratilo uměle vytvořené pracovní místo, ale mnoho z nich a především tisíce dalších, kteří jsou dnes naštvaní nebo demotivovaní, by mohly začít podnikat či dělat jinou, lépe placenou práci. Mohli by se něco naučit (protože by si měli z čeho koupit vzdělávací kurz, školení nebo studium) a mohli by tak ostatním poskytovat služby s výrazně vyšší přidanou hodnotou, než vytvářeli dosud na tom zmíněném dotovaném pracovním místě. Podívejte se kolem sebe, co způsobila úchylná dotační a investiční anti-strategie naší vlády: jsme levnou „investičně-pobídkovou“ ekonomikou, šoupeme krabice v logistických centrech a montujeme díly do aut s minimální přidanou hodnotou lidské práce. Naproti tomu kvalitní řemeslo je dnes k nesehnání a kvalitní řemeslník se živí mnohem lépe než průměrná středoškolsky vzdělaná paní v účtárně. Máme spoustu talentovaných IT odborníků a programátorů, kteří programují mobilní aplikace, vytvářejí obsah (nejen) na youtubu, provozují své malé (ale také levné) eshopy. A každá z těchto prací je nesrovnatelně výhodnější jak pro provozovatele takového podnikání, tak pro daňové poplatníky.

PS: Dotace jsou organizovaný zločin rozkrádání veřejných peněz, legalizovaný zákonem. Je to brutální rozkrádání Vašich daní z příjmu, povinných odvodů, Vámi odvedeného DPH, spotřebních daní, majetkových daní, které platíte den za dnem celý život. Je to ale také rozkrádání budoucnosti Vašich dětí, protože ten zkorumpovaný moloch jménem stát zadlužuje i je (formou státního dluhu). Kolik dotačních podvodů ještě bude muset přijít, než nám to dojde?

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz