Hrozba koronaviru

20.03.2020 17:35

Hezký den,

Stručně se podíváme se na pár fenoménů, které s tou nákazovou a mediální situací souvisejí a vysvětlují, proč se my lidi chováme tak, jak se chováme.

"NĚCO UDĚLAT"
V situaci (třeba jen domnělé) nouze máme tendenci udělat zejména cokoli. Roušky sice nepomáhají, vir jimi proleze (nutný je, aspoň to tak vypadá, respirátor), ale člověk má pocit, že dělá aspoň něco, a když to
všichni kolem kupují, tak to třeba takový nesmysl není. Vzpomínám si kdysi na sebe - mazala jsem u jednoho
rozcestníku běžky, protože to klouzalo. Nemajíc s sebou tu správnou patlanici, dávala jsem tam aspoň to, co jsem měla. S vědomím, že je to na daný sníh k ničemu, ale s pocitem, že je lepší udělat něco, než nedělat nic. Což, jak všichni ze zkušenosti víme, není vždycky pravda. Čili u těch roušek, které lidé kupují, přestože vir jimi projde, vidíme příklad sice zbytečného a iracionálního, ale přece jen nějakého jednání.

STÁDNÍ CHOVÁNÍ
No a když ty roušky (konzervy, dezinfekci) kupuje tolik lidí, tak na tom asi něco bude a musíme je koupit taky
- dokud nějaké jsou. Jsme sociální druh a napodobujeme ostatní. Ve stádu gazel se jedna vyplaší, když zahlídne lva, zamečí a dá se na útěk. Ostatní se přidají, přičemž ty zadní vůbec netuší, proč se daly do běhu. Stačí, že utíká zbytek stáda. A funguje to. Obvykle. Dělal se ale taky pokus, že se pár lidí na ulici zastavilo a koukalo se nahoru.   Za chvíli kolem nich byl hlouček a všichni koukali nahoru. Nic se tam přitom nedělo a ti, kdo skupinu založili, patřili k experimentátorům. Tenhle napodobovací pud v sobě máme hodně zakořeněný; někdy nás ochrání, někdy nám velí dělat nesmysly.

STRACH
Strach je prastará a veledůležitá emoce, která má chránit náš život. Je to odezva na nebezpečí a funguje jako turbo pro naše jednání. Kdo podlehne silnému strachu z nákazy, jedná velmi intenzivně (až bezohledně). Shání roušky, oběhne všechny lékárny, osmělí se dokonce nakoupit v zahraničním e-shopu, když to musí být. Je-li strach extrémní, "vypne" racionální uvažování a veškerá energie směřuje k odvrácení hrozby. To je užitečné, když je potřeba rychle utéct před násilníkem; už ale méně, když utíkáme před iluzí a napácháme u toho nějakou škodu na sobě či okolí.

PANIKA
Dav a strach společně zesílí všechny naše sklony k jednání v nouzových situacích. Rozumné uvažování
má neplacené volno a dav vykupuje, rabuje, křičí, ušlapává se.

HABITUACE
Trochu ubereme plyn. Habituace je, když se nastěhujete do nového místa a zaslechnete venku ránu, jdete se
podívat k oknu, co se děje, a protože se neděje nic (je to, jak se časem dozvíte, třeba z nějaké fabriky),
přestanete k oknu chodit a za nějakou dobu už ten zvuk ani nevnímáte. Co se opakuje a z čeho nic neplyne, na to si zvykneme, přestaneme to vnímat a nereagujeme. Tak funguje habituace. U mnohých lidí už nyní probíhá směrem k titulkům a zprávám ohledně viru. Většinou pracuje dobře, může nás ale taky ukolébat.

SEBENAPLŇUJÍCÍ SE PROROCTVÍ
O něčem, co není, se začne mluvit a tím, jak moc se o tom mluví, se daná věc zhmotní. Říkejte dítěti dokola,
že je hloupé, a jeho výkon a sebedůvěra budou za chvíli dole. I když je třeba velmi chytré. Podobně zvěsti
o prázdných regálech (značně přehnané až zcela nepravdivé) mohou vyvolat nakupování ("Honem, dokud
něco mají!"). Co začalo zprávou o prázdném regále (který ve skutečnosti prázdný nebyl), skončí
skutečně prázdným regálem
.



 

_zdroj internet/ _9.3.2020______________________
PhDr. Michaela Peterková
Psychologické weby, testy, programy

upraveno/kráceno

 

 

Je to až k nevíře, jak kdykoliv se něco děje ve světě, tak začnou šílenci všeho druhu provádět osvětu o vibracích a strachu a zlehčují situaci, jakože se nic vlastně neděje! Sejné např. v r. 2015, když začalo šílenství se stěhováním národů z východu do Evropy. Pořád se melduje jenom o nějakém strachu (oblíbené téma).

Tenkrát lidi neměli stach, ale vztek!

 

Ani tentokrát nemají lidé až takový strach, jako vztek. A to je vztek nad tím, jak je s nimi manipulováno!

 

Jedni věrozvěsti meldují o konspiračních teoriích a popírají virus, druzí sice připustí virus, ale mají přesvědčení, že je to nemůže zahubit, pokud v něco věří a nad vším se pozitivně povznáší.

Kecy, samé kecy. Videa plná nesmyslů, texty od báby Vargy  a Nostradáma až nevím po koho, co všechno a kdy předpověděli.....Všechno je to o ničem.

Kde je ta pravda, to se stejně nikdo z nás nedozví a neví to ani ti věrozvěsti, včetně pana Chobota. Jenom se rádi poslouchají a blbnou lidi ještě víc.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rXZT7orsZl4

 

*

 

Nový koronavirus SARS-CoV-2, který již zabil na světě přes pět tisíc lidí, vykazuje vlastnosti, které má bilogická zbraň, vyrobená v laboratoři.

 

https://www.arfa.cz/smrtici-koronavirus-byl-vytvoren-laboratori-a-je-biologickou-zbrani-predni-ceska-expertka-ktera-ho-mela-pod-mikroskopem-prinasi-exkluzivni-informace/#.XnzsMXJCcdU

 

 

 

 

Václav Klaus ml.

 

Pár slov k dnešní situaci

Někoho kritizovat či vystresovat umí každý. Uklidnit, podpořit či zlepšit náladu ostatním je obtížnější.
V dnešní dny mi velmi chybí nějaké státnické vystoupení (třeba prezidenta) k situaci – slova uklidnění, povzbuzení, naděje a síly.

Zkusím to tedy sám

Vždycky pomáhá obrátit se k moudrostem našich prarodičů, jejich paměti, k tradicím a hodnotám, které přetrvají.
Mnohé generace před námi čelily větším katastrofám, přiváděly děti do daleko nebezpečnějšího, stokrát chudšího světa. Dnes máme třeba 15. března. Před osmdesáti jedna lety – jsme tu měli příjezd Němců, jejichž vrcholní představitelé se netajili s plány na zničení Čechů v tomto prostoru. 300 tisíc našich spoluobčanů okamžitě ztratilo střechu nad hlavou a jakoukoli existenci (vyhnání Čechů ze Sudet) a spali po tělocvičnách a po příbuzných. Stovky českých firem bylo zabaveno či potichu zkrachovalo. Můj dědeček Václav Klaus (dělal účetního v české stavební firmě na Zakarpatské Ukrajině, která stavěla školy a železnice a tak), byl na hodinu propuštěn – dostal výborné hodnocení (schovávám ho), ale „důvodem propuštění je, že po anexi území maďarsku armádou, je další činnost firmy nemožná“. Popravy, vypalování vesnic. Na statisíce našich spoluobčanů, se chystaly plynové komory a jiné hrůzy!

Ale máme také Libušino proroctví: „Můj drahý národ český neskoná, on pekla hrůzy slavně překoná!“ Toto proroctví platí po staletí. Bude platit i nadále. Hlavu vzhůru!!!

Navykli jsme si žít v blahobytu a bezpečí a mysleli si, že to tak bude napořád – že smyslem života je mít modernější aplikaci v telefonu, zábava a cestování. Není tomu tak.
Jsme ve válce. Sice s neviditelným nepřítelem, ale je jasné, že útočí na naše zdraví, životy i majetek. Chovejme se podle toho. Buďme semknutí, zodpovědní, odvážní – nenechme se. Každý dejme podle svých možností s pokorou do služby naší zemi, našemu okolí a našim rodinám své schopnosti, znalosti, sílu, ale také svou trpělivost, humor a nadhled.

Jak napsala přesně ekonomka Hana Lipovská:
„Ne každý má dar podílet se na vývoji léku, ne každý dokáže sloužit u nemocných, ne každý se může dopouštět heroických činů, ale každý může v této chvíli "něco dělat". Třeba jen tím, že bude bránit nejen šíření koronaviru, ale také šíření napětí, naštvanosti, podrážděnosti,
Čeká nás pár týdnů, kdy vše, nač jsme si zvykli "mít nárok", zkrátka není a nebude. Najednou máme prázdné diáře, najednou neplatí žádné "mám přece právo na". Zbývá právo na život.
Vím, že mnozí přijdou či právě přicházejí o velké obchody, o velké příležitosti, leckomu právě praská pod botou příčka kariérního žebříčku, ale život člověka je nad krátkodobým prospěchem.“ (tolik citace)

A vidíme i pozitiva. Je jí vitalita a lidská soudržnost. Třeba když majitel nemovitosti sníží nebo odpustí podnikateli nájem, protože je mu jasné, že ze zavřeného krámu asi těžko něco vydělá. Když dobrovolníci jdou nakoupit starým lidem, aby nemuseli chodit ven. Každý má jít příkladem – hned jak po epidemii zasedne parlament, navrhnu, ať poslanci rok nedostávají žádnou mzdu a jde to na sanaci škod. Jsou to většinou dobře situovaní lidé – normální občané musí cítit solidaritu. Senát a kraje se mohou zrušit bez náhrady z podobných důvodů.

Dokud byl luxus – mohli jsme dělat (já to tedy stejně nikdy nechtěl) genderové audity a GDPR a sebevražednou likvidaci energetiky a průmyslu v zelené režii. V době, která přijde – pro to snad nebude místo a ocení se reálná práce, hodnoty a zdravý rozum.

Vidíme i pozitiva. Evropská unie je v kómatu. Žvatlání a výzvy bruselských eurokratů už nikdo nebere vážně. Každý vidí, že tváří v tvář hrozbě nedělali nic. Že veškerá zodpovědnost leží na národních vládách, které se chovají zcela „národně“ – Češi chrání Čechy, Poláci Poláky ….....
EU je v kómatu – nedovolme nějaké zombie zmrtvýchvstání!
Vidíme i pozitiva, zmiňoval jsem rok 1939. Po válce se narodilo obrovské množství dětí. Doufám, že současné uzavření rodin doma – přinese i koncem tohoto roku spoustu dětí. A v dalším roce také, že lidé budou mít změněné hodnoty. Že vitalita lidstva i nás Čechů je nezničitelná.

Teď jsme ve válce, bude hodně bolesti, smutku i beznaděje. Uvidíme lidské hyeny a šmelináře a spoustu zla. Řada lidí ztrácí svou ekonomickou existenci. Nebude to v historii našich zemí poprvé a ani naposledy.

Ale život půjde dál a my to zvládneme. Opatrujte se

 

Jednou budeme na tuto těžkou dobu vzpomínat s úsměvem. :)

Od neznámých autorů z internetu/lidová tvořivost

 

 

V lese řádí kůrovec, všude samá souška

ve městech zas viróza, je to těžká zkouška

až u ohně či u piva budem sedět v kroužku

vzpomeneme s nostalgií, kdo jakou měl roušku

byly různých velikostí, měly hezké vzory

v ulicích jsme potkávali maskované tvory

jeden ji měl ze šátku, druhý z dámské vložky,

tak jak nám to nařídily bezpečnostní složky

ať každému pěkný úsměv opět zdobí líce

 

aby všechno přežil a měl zdravé plíce!

 

 

Přeji vám všem optimismus a dobrou náladu! :*)


3.4.2020

 

 

 

 

Čeština je úžasný jazyk - poetický příběh na písmeno „P“ - Pandemie

Příroda poslala populaci pořádný políček: Pandemii!

Prťavá praštěná potvůrka poletuje prostředím, plíživě plošně postupuje po povrchu planety...Pichlavá potvora pekelně prudí populaci, proniká přes pusu, pak průduškami, plícemi... přeskakuje přes pána, paní, politika, pekaře, popeláře.

Pokašláváme, posmrkáváme, prskáme, poleháváme.

Při procházkách potkáváme plátnem překryté pusy přátel. Poznáváme se? Prázdné putyky, pohostinství, posmutnělé plovárny, propocených prázdné posilovny, policajti pozorují postavy plížící se po parcích, pakliže poruší pravidlo, policista píská. Politici poučují přes pokrývky pusy. Přeplněné postele, přidušení pacienti, připojené plicní podpory, přetažený personál prvního palebného pole, přepracované pečovatelky, pozůstalí.

Ptáme se: PROČ? Protože pěstujeme pokrytectví, pohrdáme právem, pravidly, pochlebujeme přemocným, pochybně podnikáme, pokoutně podvádíme, propadáme pokušení, podlézáme, politikaříme, pletichaříme, promíjíme podrazy. Protože přehlížíme potřebné, pošlapáváme přátelství, podrážíme přátele, ponižujeme partnery, popichujeme plaché, přestáváme promíjet, plácáme plané pomluvy. Protože pošlapáváme přírodu, plýtváme penězi, potravinami, přejídáme se. Protože pokrok postupuje příliš překotně, příliš pracujeme, pořád pospícháme.

Ptáme se: PROČ? Prostě PROTOŽE!!! Pocity padají podél pochmurné propasti. Převálcuje prťavá potvora populaci? Prdlajs! Prohrajeme, padneme? Přestaňme plakat! Potvoru přibrzdíme, přiškrtíme, porazíme, poničíme připravenými protilátkami; pandemii přečkáme, pohromy překonáme, pakliže pokorně poklekneme před pomocníky prvního „palebného pole", poděkujeme.

Přestaňme plakat, pochlapme se! Popřejme si pohodu, posilněme psychiku, pěstujme pokoru, přestaňme pomlouvat, podvádět, podpořme se, pomáhejme si, povzbuďme se, poplácejme se po prsou, posilujme přátelství.

Položme počítače, pojďme si povídat, pohrát si, prozpěvovat, pocvičit, provětrat pejska, pokochejme se přírodou, přivoňme podbělu...Pohlaďme partnera po pleši, partnerce polibme pusu, přítelkyni poplácejme po prdelce, popijme pivko, panáka, poděkujme pohostinným.

Pozastavme překotné plahočení, pracujme pomaleji, prodýchejme paniku. Projděme si pokoje, přemístěme poličky, posuňme postele, porovnejme polštáře, přerovnejme prádlo, přeleštěme podlahu: práce, pořádek, pomohou překonat paniku.

Plicní potvůrka prvně potrápí;Pakliže přeskládáme priority, pandemie pomine, přijde proměna, procitnutí, poučení, paprsky prozáří posmutnělý prostor. Přeji poklidné přežívání, pocit pohody, později pak potkávání, podávání pravice, polibky přátel.

Připijme pohárkem  perlivé Pálavy, pošleme polibek přes plátno... ☺

internet/ 3.5.2020     

Petr Robejšek

19.3.2020/ v 18:21 ·

Občané EU v Africe azyl nedostanou

Od úterního večera plní německá policie na největším letišti ve Frankfurtu rozhodnutí Bruselu o tom, že do Evropy kvůli pandemii nesmí vstupovat občané ze zemí, které nejsou členy EU. Do dnešního poledne proto bylo z Evropy vykázáno 139 cizinců z USA, Brazílie, Thajska a dalších zemí. Tito lidé udělali začátečnickou chybu v tom, že "neztratili" svoje cestovní pasy. Jinak by se jim (podle pětiletého zvyku) dostalo s největší pravděpodobností úplně jiného přivítání.

A jakoby ironie dějin nebylo dost, tak se zároveň objevily zprávy o tom, že se africké státy uzavírají pro Evropany. Alžír, Maroko, Tunisko a Jižní Afrika nevpouští občany EU na své území. Zatím není známo, jestli to platí i pro ty Evropany, kteří tam chtějí požádat o politický azyl. Ale silně pochybuji o tom, že by jim pomohlo, kdyby "ztratili" pasy a omládli pod hranici nezletilosti. Tyhle triky v Africe totiž moc dobře znají.

*

Africkým a muslimským "chudáčkům" vůbec nevadí nějaký koronavir! 42 tisíc minulý týden. A Turci jim pomáhají stříhat ploty! Erdogan vydírá EU a vyhrožuje. Cpou se sem, jak hladové myši, podhrabávají ploty na řeckých hranicích a nechají se kropit vodou a slzným plynem a jejich země původu zavírají hranice?! To je komedie?! TRAGIKOMEDIE!!! / Patricie

https://aeronet.cz/news/ceska-molekularni-biolozka-podrobne-vysvetlila-proc-zastava-nazor-ze-coronavirus-vznikl

https://blog.aktualne.cz/blogy/jana-hamplova.php?

Stále aktuální téma

MUDr. Ivan David

25.3.2020

Turci mění taktiku – obnovili námořní invazi migrantů na řecké ostrovy

Jen za tento týden se na řeckých ostrovech Lebos, Samos, Chios, Leros a Kos vylodilo 1.300 migrantů. Dalších 190 migrantů se podle Aegean boat report vylodilo na dalších menších ostrovech, které jsou z Turecka dosažitelné na malých člunech. Řecká policie nové migranty sváží do speciálních sběrných táborů na pevnině, kde jsou dáváni do karantény.

Na ostrovech se podle twitterového účtu #Lesvos prudce zhoršuje zdravotní situace. Během víkendu pronikla epidemie koronaviru i do Řecka. Zdravotnické úřady ke včerejšku evidovaly 734 prokazatelně nakažených. 20 Řeků nákaze již podlehlo. Počet infikovaných však může být mnohem větší, protože v zemi žijí statisíce migrantů, které zatím nikdo nevyšetřil. Zejména řecké ostrovy v blízkosti Turecka jsou migranty doslova přeplněné. Na ostrovech je však většinou jen několik ambulantních lékařů nebo malé nemocnice, které nejsou dimenzované na epidemie. Nemocnice jsou přetížené. Lékaři z ostrovů Moria a Lesbos žádají vládu, aby jim poslala posily. Kvůli vysokému počtu migrantů na ostrovech hrozí medicínská katastrofa.

Řecká policie se spolu s armádou snaží snížit počet migrantů na ostrovech. Trajekty migranty sváží na pevninu do nově vytvořených táborů. Osazenstvo uprchlických táborů na ostrovech mělo být podle webu pronews.gr rozděleno do dvou skupin. Ty, kteří se v minulosti dopustili trestní činnosti, nebo s nimi byly problémy, mají být postupně deportováni. Jejich vyhošťování však značeně komplikuje omezení letecké dopravy. Kvůli koronaviru bylo zrušeno více než 80% mezinárodních letů. Obnovení námořní invaze migrantů pro Řeky přišlo ve velmi těžkou chvíli. Policistům se z ostrovů podařilo odvézt asi 1.900 migrantů. Mezi tím jich však z Turecka připlulo dalších 1.490.

Turecku se podařilo roztáhnout „migrační frontu“ podél celé námořní hranice s Řeckem. Na pevnině v oblasti Evros, která sousedí s Tureckem, byl včera relativní klid. Řečtí pohraničníci slavili svátek Dne nezávislosti sborovým pokřikem bojových hesel směrem k pozicím turecké armády a migrantům. Pohraničníkům na hlídce se podařilo mobilním telefonem natočit video tureckého obrněného transportéru, který zapadl do bahna a musel být vyprošťován traktorem. Jde o jeden z obrněnců ATES, jejichž pořízení ze 75% financovala EU.

Mnohem horší je však situace na moři. Část sil řeckého vojenského námořnictva nyní váže vojenské cvičení tureckého námořnictva, které vyslalo k řeckým ostrovům na cvičení 31 bojových lodí. U ostrova Pserimos byl tureckým bojovým plavidlem byl včera přepaden i rychlý člun řecké pobřežní stráže, kterým cestoval na inspekci řecký náměstek ministra obrany Alkibiadis Stephanis (na obrázku). Turecká loď se snažila řeckému člunu zabránit v přistání na ostrově. Turci z tlampačů vysílali varovná hlášení, podle nichž se měl člun nacházet v tureckých pobřežních vodách. Turečtí námořníci tím dávali najevo, že si na tento řecký ostrov Turecko činí územní nároky. Zajetí řeckého náměstka ministra obrany tureckou bojovou lodí se podařilo podle webu el.gr zabránit díky připlutí dvou dalších řeckých bojových lodí, které tureckou loď zahnaly na ústup.

Nadále stoupá počet tureckých vojenských provokací vůči Řecku. Kromě ohlášeného cvičení tureckého námořnictva narušují úředně uzavřené řecké pobřežní vody i další turecké vojenské i civilní lodi. Podle serveru pronews.gr je cílem těchto provokací rozptýlení uzávěry pobřeží řeckou pobřežní stráží proto, aby migranti mohli využívat vzniklých mezer v blokádě a proklouznout na řecké ostrovy. Kromě toho se množí i počty narušení řeckého vzdušného prostoru stíhačkami F-16 tureckého letectva. Jen za včerejšek byla zaznamenáno 61 přeletů tureckých stíhaček, které zkoumají stav ochrany pobřežní hranice ze vzduchu. Rostoucí tempo incidentů hrozí přerůst v otevřenou válku mezi Tureckem a Řeckem

Řekové by podle mého názoru nutně potřebovali vojensky posílit. Evropské země, které Řecko brání proti invazi migrantů, by měli Řekům poslat vojenské posily. Na pevninu i na moře a do vzduchu. Považuji za zcela zbytečné, aby české stíhačky Gripen hlídkovaly v Estonsku, kde se na ruské hranici nic neděje. Naprosto bezúčelný je pobyt našich výsadkářů v Afghánistánu, kde nedáno USA uzavřely mír s Talibánem. Jestli mají naši vojáci někde být na zahraniční misi, tak je to řecko-turecká hranice. Na straně Řekl samozřejmě. Vojenské posily by Řekům měly poslat i ostatní státy EU. Už proto, aby turecký prezident Recep Erdogan věděl, že nenapadá jen Řecko s 11 miliony obyvateli, ale že se v případě agrese dostane do vojenského konfliktu se všemi evropskými zeměmi.

Keavy Patricia Myslím si, Koronavirus je biologická zbraň! Žádný virus, vyskytující se v přírodě. Příprava invaze do Evropy, oslabení sil, čeká se jenom na vhodný okamžik. Od začátku března je mnoho "náhod" najednou, ty mají svůj smysl a význam. Skutečnost, že se to trošku aktérům vymklo, ještě neznamená, že upustí od svého záměru.

*

https://blog.aktualne.cz/blogy/petr-robejsek.php?itemid=36250&fbclid=IwAR3yXvX5Hda-skuCXehpBUtLo9WcnxHPPUxuO0HdPTSf-JbCqffh5KueD1s

ITÁLIE: 28.3.2020

Okolo nákazy Covid-19 začínají na povrch den ode dne probublávat více a více znepokojivé informace, které naznačují mohutné spiknutí, v jehož centru se momentálně nacházíme.

Minulý týden to byla česká molekulární bioložka Soňa Peková, která vyslovila  podezření, že by Coronavirus mohl pocházet z laboratoře a nikoliv z volné přírody!

Jenže krátce po ní došlo k dalšímu skandálnímu televiznímu svědectví, a tentokrát pro změnu z italské televize. Do vysílání pořadu La7 Attualita přijal pozvání ředitel Institutu Maria Negriho pro farmakologický výzkum, Giuseppe Remuzzi a doslova odpálil další informační bombu.

https://cz24.news/ae-news-to-je-sok-italsky-expert-reditel-institutu-pro-farmakologicky-vyzkum-podal-traskave-svedectvi-ze-italsti-lekari-zaznamenali-pripady-coronaviru-jiz-v-rijnu-2019-ctvrt-roku-pred-vypuknutim-n/?fbclid=IwAR3guT3Zu0eE3f3Uu6I4z7jVfyQUpa2Ej3qeDHUNPu_T

Miloš Zeman - prezident České republiky

Přečtěte si velikonoční promluvu, kterou dnes, na Slavnost Zmrtvýchvstání Páně, pronesl v České televizi:

Vážení a milí spoluobčané,

pan kardinál Dominik Duka mne požádal o vystoupení při příležitosti velikonočních svátků. Rád jsem mu vyhověl.

Dnes nebudu mluvit o ekonomice, nebudu mluvit o politice, a dokonce ani o koronaviru.

Budu mluvit o naději, protože Velikonoce jsou poselstvím naděje. Jsou příběhem Zmrtvýchvstání a Vzkříšení a jsou také návratem jara.

Naše společnost, samozřejmě, není mrtvá, ale je zraněná a my všichni bychom ji měli uzdravit.

Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se někdy objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí. Právě o to bych vás chtěl poprosit.

Mějme lásku vůči dětem, které jsou naší budoucností. Mějme lásku vůči nám, starým lidem, vzhledem k tomu, že už vzpomínáme na naši minulost, a úcta k naší minulosti je součástí národního povědomí.

Kdysi jsem navštívil Kralice, a tam je památník tamní Bible Kralické, a ten památník je ve tvaru rozevřené knihy. Na něm jsou pouze tři slova. Bůh láska jest.


/internet/ duben 2020

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz