Dejte si se mnou šálek kávy

11.11.2014 07:41

     

Přeji všem příjemnou pohodu a dobrou náladu

Pokud začínáte číst, je to dobře a velmi mě to těší. Proč jsem vlastně začala psát svůj blok? Psala jsem hodně do diskuzí pod články na internetu a občas mě napadly nějaké verše, vložila jsem je mezi příspěvky a mnoha lidem se to líbilo. Ocenili mou tvorbu. Pobavilo je to a potěšilo. Podlehla jsem naléhání svého syna a přesvědčování svého přítele, ať utřídím a uložím své verše a ostatatní už přišlo tak nějak samo.

Snad i vás to pobaví a potěší, zaujme a možná i poučí.

Cítíte tu kouzelnou vůni kávy?  Odpočívejte, relaxujte.  Jen ta nejkvalitnější zrna svých myšlenek umelu, stejně tak, jako ta zrna kávy, na ten nejlahodnější mok. Mým smyslem života je, prožít ho plnohodnotně, dávat radost. Vy, kteří se cítíte být  osamoceni, nemocní, slabí, přijměte mou otevřenou dlaň a šálek kávy na povzbuzení. A vy ostatní, pijte, jenom tak, pro dobrou pohodu.

 

A proč  jsem nazvala svůj blog  -  šálek kávy?

Káva je mým oblíbeným nápojem, mým životabudičem, pochoutkou, mou součástí. Nabízím vám pár zajímavých informací o tomto lahodném nápoji.

Káva se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem po celém světě. Snad jen ve Velké Británii soupeří o prvenství s jiným nápojem a tím je čaj. Pokud Britové pijí kávu, tak především instantní.

V některých státech se slaví svátek kávy, jsou to dny nazvané „Den kávy“. Slaví se v měsíci říjnu, v měsíci mého narození.

Ve Francii mají rádi kávu poněkud slabší, zato si ji vychutnávají velmi často a její popíjení v četných kavárnách je pro Francouze běžnou součástí života. Ve dnech 19. a 20. října si francouzští příznivci kávy připomínají její svátek.  Káva je ve Francii víc než oblíbená už od 18.století.

V Itálii si pochutnávají na kávě se silným, výrazným aroma – na espressu anebo cappuccinu. Jako první na světě, začátkem 20. století, byli právě Italové, ve výrobě  profesionálního přístroje na výrobu espressa. Pro Italy je typické zaskočit si několikrát denně do kavárny na maličký „rychlý šálek“ tohoto pressa.

Německo a Rakousko patří mezi země s velkou spotřebou kávy. Němci vypijí v průměru čtyři šálky denně. Káva se připravuje z kvalitních druhů arabiky. Příprava je různá, používají se mnohá ochucovadla. I obyvatelé Rakouska jsou zvyklí po ránu sáhnout po šálku kávy, zvláště obyvatelé Vídně, která je považována za Mekku milovníků kávy. Vídeňská káva – silné espreso s porcí šlehačky vystupující ze šálku se už dávno stala pojmem.

Obyvatelé severských států patří mezi velmi náročné spotřebitele a pijí pouze nejkvalitnější druhy kávy. Ve Finsku se téměř vůbec nepije instantní káva, ve Švédsku je naopak její obliba značná. Přestože v obou státech se káva připravuje rozdílným způsobem, výsledná káva je vždycky chuťově bohatým nápojem.

Ve Švédku je například nejoblíbenější kávou tzv. grug, který se připravuje v otevřené měděné nádobě, do vody se pak přidá hrubě mletá káva a vaří se tak dlouho, dokud není úplně hustá.

V USA se pijí různé druhy kávy, nejvíce snad espresso. Příkladů je mnoho, ale třeba Caffé noir (černá káva) je typickým nápojem pro oblast New Orleansu. Populární je kombinace kávy s různým alkoholem nebo kořením. Používá se brandy, hřebíček a pomerančový nebo citronový sirup.

Za zmínku stojí jistě i Japonsko, kde je káva sice velmi drahá, ale k dostání také ten nejlepší a nejdražší druh kávy – Blue Mountain. Silná káva typu espresso se zde vůbec nepije, neboť Japonci dávají přednost kávě světle pražené. Také zájem o cappuccino je zde téměř nulový, protože ani pití mléka není v oblibě. Specialitou v této zemi je káva konzervovaná, která se prodává teplá i studená. Japonsko je zemí, kde se slaví svátek kávy, který připadá na 1. října.


Tak, ať vám šálek dobré kávy slouží k užitku i k potěšení.

 

                                          

 

Verše

13.12.2020 00:20
Setmělo se nad horami červánky kapličku rozsvítily ticho ulehlo do kraje nocí tulí se domečky k sobě v údolí měsíc trpělivě čeká, aby postříbřit střechy mohl a toulavým kočkám dobrou noc pošeptal.....   
05.11.2020 21:11
Scházíme se a rozcházíme verše, jako most v zapomnění vybízí dlaň k usmíření :) myšlenky, jako cesty hledají svůj cíl snad najdeš ho…….   Když tu stojím v zapomnění, jakoby už jsi tu byl   v opuštěnosti je i síla kousek víry a naděje celá mi zbyla :*)
04.11.2020 18:42
Posmutnělé trnové keře nad břehy potoka se sklání voda odnesla plátky květů jenom šípky zůstaly korálky jeřabin zdobí opuštěné stromy a zimomřivé slunce se do šály z ranní mlhy halí neposedný vítr s listím si hraje jakoby nemohl barvami se nasytit zářivý koberec do alejí...
15.10.2020 23:12
  Jak tklivá je vůně podzimu!   Těžká vzpomínkami omývaná slzami deště   tak líbej mě ještě a směj se mým pochybám říkal jsi často – neptej...
15.10.2020 23:04
Ulice v dešti na paletě barev, jako od Moneta   paprsky pozdního slunce odráží jiskřičky v očích dětí a v kalužích útržky modrého z nebe v ozvěnách klopyty klop...
02.06.2020 16:41
Ptákům lehkost křídel závidím s níž vznáší se nad prachem cest rose v trávě závidím a stéblům trávy vděčnost s kterou tíhu jejích krůpějí musí nést tokům řek jejich dálky závidím a jistotu moří, kam mohou vtéct modř oblakům závidím        nadějí voní vrcholkům hor...
02.04.2020 21:00
Velikonoční pondělí radost a veselí jaru slávu svoji pějme vesele si zazpívejme dívkám sukničky se točí mládencům zasvítí oči pomlázky rej, hola hej svátkům Jara sláva naději nám dává duhou nebe zdobí občas deštěm zlobí nový život...
22.02.2020 22:24
Nebe pláče do oken stromům u cest se kloní stíny loučí se den a přijde jiný   zvonky tramvají cinkají k ránu  trpně  vstává nový den   snad to byl jenom sen  v mlhách se choulí ráno   tvým tělem prázdná postel voní náplast na bolest hledám pod ní   zatoulaná...
22.02.2020 22:20
    Nalej mi živou vodu ze svých dlaní dej mi pít stoupat s tebou k hvězdnému nebi a padat střemhlav dolů spolu jen s tebou chci žít!   Naleju ti živou vodu ze svých dlaní dám ti pít s tebou chci stoupat k hvězdnému nebi a s tebou padat až do pekla tam dolů jen s tebou chci...
22.02.2020 22:15
Tobolky květů jívy nedočkavě pukají chmýříčkem svým se hladí hladovým včelkám sladký nektar nabízí petrklíče bránu odemykají   cudně sklopené hlavičky bledulek Jaro vítají      
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

To, co způsobuje stárnutí, není věk, ale opouštění ideálů. -  K. Světlá

Články

Možná si už mnozí z vás říkáte, že neustále něco kopíruji a vkládám si do svého blogu. Nevykrádám cizí myšlenky!

Jenom si prostě sobě pro potěchu a tedy i vám, ukládám texty, které mě oslovily, zaujaly a jsou stále aktuální. A takové, se kterými sdílím svůj názor, nebo mohu oponovat, ale jsou i tak pro mě přínosem.

Mám je zde uchované, jako ve svém deníčku a mohu si je kdykoliv přečíst a uvědomit si tak jejich sílu a hodnotu.

Myslím si, že internet umožňuje šířit myšlenky lidí, předávat si zkušenosti, bolesti i radosti.

Články, které jsou zajímavé a inspirativní, je dobré předávat dál a jistě to potěší i samotné autory.

Mně osobně mnohé myšlenky velmi pomohly a věřím, že stejně tak mohou pomoci i tomu, kdo sem zabloudí, přečte si ten článek a ocení tuto možnost, protože jinak by o něm třeba vůbec ani nevěděl.

 

Každé umění je nápodobou přírody./Seneca
 

Zamýšlím se nad životem a jeho věčným během. Co je to život a co je jeho smyslem? Připomíná mi louku.

Život je jako louka.

Zpočátku nesměle rozkvétá a jarní kvítka se chvějí ve větru, opatrně pozvedají své hlavičky a chtějí se rozhlédnout. Později, vysoká tráva s překrásnými květy hrdě hlásí svou krásu do světa, aby uschlá a uvadlá se sklopenou hlavou přijala ostrý vítr z hor. Mráz spálí louku a první sníh postříbří bývalou krásu. Až nastane ten čas, louka ulehne ke spánku, avšak opět  se probudí a další květy rozkvetou.

Stejně tak, jako život člověka, z bývalých se noví rodí.

Svá rozhodnutí nemusíte nikomu vysvětlovat, ani je před nikým obhajovat. Je to váš život. Žijte ho bez omluv./ J. Hole.

 

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY - PROSBA O VŠEDNÍ DEN

Přináším tuto pěknou modlitbu autora Malého prince
Její splnění je mým přáním Vám všem.

Neprosím o zázrak, Pane, ale o sílu pro všední život.
Nauč mě umění malých kroků.

Učiň mě hledajícím a nalézajícím,
učiň mě sebejistým v pravý čas.

Obdař mě jemnocitem,
abych dokázal odlišit prvořadé od druhořadého.

Prosím o disciplínu, abych jen tak neproklouzl životem
a rozumně si rozdělil své dny, abych neprospal záblesky světla a vrcholy
a abych aspoň tu a tam našel čas na umělecký zážitek.

Dovol mi přesvědčit se o tom,
že snít o minulosti či budoucnost mi nepomůže.

Pomoz mi co nejlépe zvládnout to, co je nejbližší,

pomoz mi pokládat právě prožívanou hodinu za nejdůležitější.

Chraň mě před naivní vírou,
že v životě musí jít všechno hladce.

Daruj mi střízlivé poznání, že těžkosti, porážky,
neúspěchy a zklamání jsou přirozenou součástí života,
že díky jim rosteme a dozráváme.

Připomínej mi,
že srdce se často staví proti rozumu.

Pošli mi v pravou chvíli někoho,
kdo má odvahu říci mi pravdu s láskou.

Chléb každodenní dej mi pro tělo i duši,
projev Tvé lásky, přátelské echo, a aspoň tu a tam náznak,
že budu užitečný.

Vím, že mnoho problémů se řeší neděláním.
Dej, abych dokázal čekat.

Ať vždycky nechám Tebe i ostatní dohovořit.

To nejdůležitější si člověk neříká sám,
to nejdůležitější mu bývá řečeno.

Ty víš, jak velmi potřebujeme přátelství.
Dej, abych dorostl této nejkrásnější, nejtěžší, nejriskantnější a nejněžnější záležitosti života.

Vnukni mi pravou chvíli a pravé místo,
kde mohu zanechat balíček dobra,
slovy či beze slov.

Chaň mě před strachem,
že bych mohl promarnit svůj život.

Nedávej mi to, co si přeji,
ale to, co potřebuji.

Nauč mě umění malých kroků.


 

 

"Láska je pro smysl člověka

složitější než matematika,

mnohdy s neřešitelnými příklady."

Albert Einstein

                                                                                               jaro 2015

I mouchy lpí na životě a bojí se smrti./ čínské přísloví

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz