Pomocníci v domácnosti - příroda léčí

25.08.2018 19:07

„Každý návrat člověka k přírodě je ten správný. Leckteré metody našich babiček jsou dnes stále aktuálnější, nikoli staromódní.“  ekolog Vlastimil Vácha

Cukr

 Zde je pár nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti také k jiným účelům, než je vaření a běžná konzumace.

1. Řezané květiny udrží déle čerstvé
Do vázy nalijte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.
Díky cukru mohou vaše květiny vydržet déle čerstvé.


2. Vyčistí mlýnek na kávu i koření
Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

3. Udrží chléb a koláče čerstvé
Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

4. Odstraní hodně odolnou špínu z rukou
Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.

5. Zbaví zahradu háďátek

Stop škůdcům, Háďátka jsou hlístice – škůdci kořenové zeleniny, ale napadají i okurky, rajčata, polní a okrasné rostliny. Jde o ploché „červy" dlouhé okolo 1–2 milimetrů. Přezimují hlavně ve sklenících. Na jaře se líhnou larvy, některé zůstávají ve výhoncích a další se stěhují ke kořenům. Napadená rostlina chřadne a kořeny se deformují.
Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými kořeny, máte co do činění se škodlivým zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí.
Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdci.


6. Lapač much a vos
Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním způsobem.

8. Zaplaší lezoucí hmyz
Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte podle potřeby. Zbavte se mravenců, rybenek a jiného hmyzu levně!

9. Odstraní skvrny od trávy
Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte. Stejným způsobem vyčistí cukr i skvrny od potu.

Zázračnému hojení ran a snižování bolesti pomáhá krystalový cukr.

    10. Zklidní spálený jazyk
   Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a cucejte.

Už dávno naši prarodiče používali krystalový cukr na různá otevřená poranění. Na začátku je zapotřebí ho dát na poranění ve větším množství, potom ránu obvázat. Pri následném převazování poranění se cukru už dává méně, protože rána se rychle hojí. Léčení s cukrem je doslova revoluční léčba. Po použití cukru baktérie nedokážou přežít, baktérie potřebují na množení a růst vodu. Cukr z rány vodu odčerpá, proto baktérie postupně odumírají, rána se hojí rychleji a bez bolestí. Cukr léčí proleženiny, různé vředy, léčí rány i po operaci. 

/zdroj internet

Ořechové skořápky

Ořechové skořápky během podzimu vyvážíte zlatem.

Po přečtení tohoto článku už nevyhodíte ani jedinou!

Všichni víme, jak zdravé jsou ořechy, kolik obsahují živin, energie a vitamínů. A co víte o ořechových skořápkách? Toto  jsme se dozvěděli od starších lidí, kteří si je na podzim pečlivě uchovávali a nikdy je nevyhazovali.

Ořechové skořápky jsou chemicky neutrální biologické materiály, které nemají žádný toxický účinek na lidské tělo, ani na životní prostředí. Už v dávných dobách však lidé znali jejich užitečné vlastnosti, které využívali k
léčbě a prevenci různých zdravotních neduhů.



*Cukrovka*

Mnozí lidé v minulosti používali skořápky k léčbě cukrovky a to tak, že jednou za 6 týdnů během jednoho dne pili ořechový čaj z ořechových skořápek (3-4 šálky denně).

Kúru opakovali jednou za 6 týdnů. Čaj ze skořápek je však nejen nápomocný, ale také překvapivě chutný!


Na podzim a v zimě  mějte ořechové skořápky vždy po ruce. Při nachlazení, příznacích chřipky, dlouhotrvajícím kašli a zahlenění dokážou překvapivě rychle pomoci.
Zbaví vás kašle a nachlazení - uleví se vám nejpozději do dvou hodin!

Potřebujete jen skořápky z 12-ti ořechů, 500 ml vody a med. Skořápky omyjeme, zalijeme půl litrem vody a necháme 12 hodin louhovat.
Když budete chtít čaj vypít, jednoduše vše ohřejte – 5 minut povařte a následně sceďte a přidejte med. Pijeme jako klasický čaj. Druhý způsob je ten, že ořechové skořápky bez louhování povaříme 30 minut ve vodě a pak
necháme 15 minut odstát. Tento čaj je obzvláště dobrý při kašli.



*Pro silné vlasy a proti šedinám*

Odvar z skořápek se používá k promývání vlasů. Dokáže vlasům vrátit sílu, zastaví vypadávání a postupně vrátí barvu šedivým vlasům. Dobré také je, připravit si z odvaru masku, kterou necháte na vlasech působit alespoň 20 minut. Smícháte vychlazený odvar  se žloutkem a kapkami oleje.


*Bělení zubů*

Skořápky rozemleté na prach přidané do zubní pasty, perfektně odstraní plak a dokážou viditelně vybělit zuby. Tento trik dobře znali už naši předkové.


*Pro krásnou pleť*

Pokud si přidáte drcené ořechy do čistícího mléka na obličej, ořechy vám dokonale vyčistí póry, ozdraví pleť a perfektně odstraní make-up. Dávejte však pozor, aby se vám drcené ořechy nedostaly do očí!

zdroj internet/ listopad 2018

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz