Co jíme a jak potraviny ovlivňují náš život

04.08.2018 10:29

Jak se na léto sluší, všechno se červená - rajčata, broskve, angrešt, dokonce ještě i jahody. Kdybychom chtěli být spravedliví třeba k okurkám, nebo kedlubům, měl by se tenhle měsíc aspoň některé roky nazývat "zelenec". Každopádně hromady plodů, které teď denně nosím ze zahrady, mě daly i téma pro aktuální Psychologický zpravodaj - Můžeme pomocí jídla (a pití) ovlivnit svou psychiku a náladu?

Kuřecí maso, vejce, sýry, semínka, ořechy, čokoláda - všechny tyto potraviny nás umí uklidnit a zlepšit nám náladu. Obsahují totiž tryptofan, ze kterého naše tělo vyrobí serotonin a to je mozková chemie zodpovědná za dobrou náladu a klid duše. (Serotoninu je málo při depresi a cílí na něj mnohá antidepresiva. Další přírodní způsoby, jak si zvýšit množství serotoninu na nervových spojích najdete třeba v e-booku
Doktor mozek - je
ke stažení zdarma zde.)

Čokoláda - kromě výše zmíněného i zlepšuje myšlenkové procesy. Musí to ale být taková, která obsahuje hodně procent kakaa, jinak je to v podstatě jen samý cukr.

Zelenina, ovoce, čočka a jiné luštěniny, celozrnné obiloviny - opět zvyšují produkci serotoninu. Jen úplně jinak, než jsme popsali v prvním případě. Tyto potraviny totiž obsahují hodně vlákniny, což je pro člověka nestravitelný složitý cukr, zato si na něm pochutnají přátelské bakterie žijící v našich střevech. A vyrobí nám na oplátku právě onen serotonin - dobrou náladu a klid.

Káva - má mnoho dobrých účinků, stimuluje, zlepšuje pozornost atd., o tom se dobře ví. Ale na druhé straně často u citlivých lidí vyvolává úzkost a neklid, někdy i ataku panického strachu. Je tedy dobré, pokud trpíte úzkostí, vypozorovat, zda to nemá souvislost s pitím kávy, případně kávu zkušebně na nějakou dobu vynechat.

Sladkosti, těstoviny, knedlíky, pečivo - můžou vyvolat podrážděnost. Jejich společným prvkem je cukr (v pomalé či rychlé podobě). Ten zvýší hladinu krevního cukru, což nám v první fázi udělá dobře. Jenže po dvou až třech hodinách krevní cukr poklesne a my jsme hladoví a mrzutí, jelikož zhoupnutí hladiny krevního cukru působí sekreci stresových hormonů.
Pečivo, těstoviny, sušenky a další výrobky z obilí - mohou podporovat depresivní náladu a zhoršovat činnost našeho mozku. Na vině je tentokrát lepek, který také ve střevě působí drobné záněty a tím komplikuje zdravé fungování celého zažívacího traktu.
Obilí jí lidstvo už dlouho, ale v posledních padesáti letech se v něm vlivem šlechtění, obsah lepku mnohonásobně zvýšil a naše tělo to, zdá se, ještě nezvládlo vyrovnat. (
Článek o lepku a depresi najdete v případě zájmu tady.)

To bylo pár příkladů toho, jak to, co jíme, může působit na naši duši. Pokud Vás toto téma zaujalo, určitě jste si už udělali představu, co případně změnit. Člověku s průměrnými stravovacími návyky by pomohlo ubrat cukry a lepek a naopak přidat zeleninu, ovoce a ořechy.

Poznámka: Ořechy jsou třeba vlašské, kešu, lískové atd. - ale ne buráky, ač si to spousta lidí myslí - ty patří mezi luštěniny a, i když ani ony nejsou špatné, nemají všechny přednosti skutečných ořechů.


Dobrou chuť, pokud právě jíte, a dobrou náladu
poté! :)

---------------------------------
PhDr. Michaela Peterková,
psyx.cz


 

Moc se tím netrapte a udělejte si skvělé a lehké palačinky :)

Tyto palačinky jsou skutečně vynikající. Stačí, když vynecháte mléko a vsadíte na fintu, kterou používají i šéfkuchaři v těch lepších restauracích.

Budou chutnější, než kdykoliv předtím – základem je, nevmíchat vejce do těsta celé a nepřehánět to s mícháním!

Co budete potřebovat:

  • 500 g kefíru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce. Rozdělené na bílky a žloutky
  • špetku soli
  • Cukr dle chuti
  • 1 lžičku sody
  • rostlinný olej
  • Bílky ušlehejte na sníh a žloutky smíchejte s ostatními přísadami. Nepřehánějte to s mícháním, stačí, aby sypké přísady nasály tekutinu a vznikla jednotná hmota – čím déle mícháte, tím více bude lepek v mouce tvrdnout a palačinky budou zbytečně tužší.
  • Nakonec jemně vmíchejte sníh a hned smažte.
  • Pánev stačí jen potřít trochou oleje, nemusíte to přehánět.


/zdroj internet

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz