Samota a opuštěnost

24.03.2017 20:32

 Setkala jsem se s mnoha lidmi, ať už virtuálně, nebo v reálném životě, kteří si zoufali nad svým životním údělem - samotou a opuštěností.

Určitě nejste sami! Nepoddávejte se tomu příliš. Nelitujte se. Najděte si něco pěkného ve svém životě, nějakou aspoň malou radost a tu v sobě živte a opatrujte ji, jako malý plamínek. Rozhoří se časem v mohutný plamen a zahřeje vás ve chvílích samoty a opuštěnosti. To je běžný jev v životě lidí. Samota není zlá, horší je opuštěnost. Je dobré naučit se s ní žít. Nebojovat proti ní, ale přijmout ji, jako fakt. Je to těžké, já vím. Když vás ten pocit přepadne, vypište se z toho, nebo vymalujte, vyzpívejte, vyběhejte...... Nebo zkuste jenom tak   jít ven a pozorovat lidi kolem sebe. Pořiďte si zvířátko, to také pomáhá.

Lidé bývají smutní, protože si myslí, že jsou zbyteční.

Proto se nebojte lidem povědět, co pro vás znamenají. Kdykoliv a kdekoliv a to i třeba stokrát za den. Protože nic není krásnějšího, než někomu říct, že ti na něm záleží a mnohem krásnější je, tato slova na oplátku od někoho slyšet.

Nejsme naučení druhé často chválit a povzbuzovat, a není se čemu divit. Jak často nás ve škole někdo chválil, a jak často nás kritizovali za chyby? Je to velký nepoměr a tak snadno hledáme na druhých zejména chyby.
Povzbuzujme druhé vlídným slovem a úsměvem. Nestěžujme si na to, že nás také nikdo nepodporuje.
Se vším musíme v první řadě začít u sebe. Máme-li pocit, že nám něco chybí, rozdávejme to druhým ve svých myšlenkách, nebo pokud můžeme tak i fyzicky.


Nikdo z nás ve skutečnosti není tak chudý, aby nemohl udělat druhým radost.
Kolikrát jste někdy popřáli prodavačce v supermarketu hezký den? Kolikrát se na někoho za den usmějete?

Jsou to sice maličkosti, ale z takových laskavých maličkostí je složen náš den.
A tím, že někomu zlepšíme den, ho zlepšíme i sami sobě.

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz