Povídám si na facebooku

13.08.2017 14:03

Karel Popek  sdílel názor ve skupině  "Duchovní seznamka a povídání"

                 Nevhodná slova  už delší dobu si všímám,  jak v obrovském množství se toto děje.

Sami sebe programujeme destruktivním směrem. Jsem přesvědčen, že většina nemá vůbec tušení, co tím tvoří. Jelikož myšlenky a slova jsou tvůrčí, měli bychom více přemýšlet o čem přemýšlíme a také pak hovoříme. (Pár příkladů, zamysleme se nad podstatou těchto slov a jejich významem. (Mám tě šíleně ráda, je mi hrozně dobře, strašně se mi to líbí, je mi děsné horko, atd.) Když jdeme do podstaty těchto slov – šíleně – šílenost, strašně – strach, děsné - děs, hrozně je samo o sobě hrozné.

Často ti, kteří tvrdí, že je jim hrozně dobře, jsou na emoční houpačce a po nějaké chvíli si všimnou, že je jim už jenom hrozně, neuvědomujíce si, že si toto přesvědčení uložili do podvědomí sami a to se jim pak zhmotňuje na základě povelu z původního významu slova.

Proto milí přátelé, všímejme si více, co ve skutečnosti mluvíme a tím i v nejbližší budoucnosti pak prožíváme. A s láskou a pochopením můžeme upozorňovat i druhé, že to stojí za zvážení.

Děkuji.

Mě to nepřijde smutné, právě naopak. Ta hra se slovy je zajímavá a legrační a nemyslím si, že má na člověka, tedy jeho psychiku nějaký špatný vliv.

Akorát to zní dost nelogicky, proto je to i mnohdy vtipné. Jazyk se stále vyvíjí i smysl jeho slov a dnes je např. moderní říkat - to je hustýýý! A všichni víme, co to znamená. :)

Patricie 

Tajemství českých rčení

Jak vznikly obraty, které denně používáte i vy? Čeština je jazyk nesmírně bohatý a hravý. Existuje mnoho ryze českých rčení, která ani pořádně nejdou přeložit a která tvoří nezbytnou součást českého folkloru a jsou používána už po generace.

Když rčení říkáte, nejspíše ani nepřemýšlíte nad jejich významem nebo nad tím, jak ono dané rčení zrovna vzniklo. Poodhalili jsme pro vás roušku historického tajemna a nyní máte jedinečnou možnost zjistit, co vlastně znamená, když jste z něčeho jelen, děláte něco o sto šest, pošlete někoho do háje nebo máte máslo na hlavě.

 1. O sto šest

Dělat něco o sto šest znamená dělat to naplno. Vše začalo u sázky dvou přátel uzavřené v roce 1880, kde jeden se vsadil s druhým, že do svátku sv. Jana Nepomuckého získá přízeň dívky, do které byl zamilovaný. V den, kdy započalo jeho úporné snažení o srdce své vyvolené, zbývalo do 16. května, kdy se slaví Nepomuckého svátek, 106 dní.

2. Jdi do háje 

Dnes velmi nevinně znějící nadávka, kterou nejspíše v konkurenci vulgárních termínů, kam můžete někoho poslat, nikoho nepobouří a neurazí. Dříve ale slovo háj znamenalo hřbitov, tudíž pokud jste někoho poslali do háje, naznačovali jste mu tím, že by měl zemřít. To už tak mile nezní. 

3. Být z něčeho jele

Rčení, které poukazuje na něčí zmatenost a nedostatek důvtipu, vzniklo za první světové války, kdy čeští vojáci museli v rámci císařské armády Rakouska-Uherska bojovat po boku Maďarů. Ti se během nástupu hlásili při vyvolání svého jména právě vykřiknutím slova "jelen", což je maďarský výraz pro "přítomen". To, že maďarština používá slovo, které zní jako české jméno zvířete, spolu s často nízkou inteligencí maďarských branců, přišlo Čechům legrační a celé se to ujalo a používalo i po válce.

 4. Houby s octem

Když se o někom řekne, že o něčem ví houby s octem, znamená to, že neví o dané věci vůbec nic. Mluví o ničem. S nějakými hříbky v láku to ale nemá nic společného. Původ rčení je nutno hledat v bibli, kdy ukřižovanému Ježíši, který trpí žízní, římský voják posměšně podá na kopí napíchnutou houbu namočenou v octu. Tedy něco, z čeho se rozhodně nenapije a je to tedy úplně k ničemu. 

5. Oslí můstek 

V přeneseném významu označení spojení dvou nesouvisejících témat vzniklo v dobách, kdy byla jízda na oslu levnější formou jízdy na koni. Osel, ale na rozdíl od koně neuměl přejít, nebo přeskočit ani sebemenší příkop a všude se tak musely stavět malé lávky, aby se jezdec vůbec někam na oslu dostal. Zmapováno je i první použití sousloví oslí můstek v dnešním významu, které použil ve 14. století filosof Jean Buridan. 

6. Dávat si bacha 

Takto vypadal obávaný kancléř Alexandr Bach, podle kterého si bacha nedáváme. Poměrně rozšířené vysvětlení je, že synonymum k tomu, když si má někdo dávat pozor, vzniklo podle jména absolutistického kancléře Alexandera Bacha, před kterým se každý musel mít na pozoru. Realita je ale prozaičtější, "bacha" si totiž lidé dávali už dávno před Bachovým narozením, jedná se o českou zkomoleninu německého "Obacht!", což znamená v žargonu zlodějů právě "dej si pozor". 

7. Je to na draka 

Prohlášení, že je něco k ničemu, je v této formě takové téměř až pohádkové. Nenechte se ale mýlit, místo pohádek o dracích je původ rčení nutno hledat tak leda ve slovníku německých vulgarismů. Drak totiž není ničím jiným než zkomoleninou německého "Dreck", což znamená výkal. Tudíž když je něco na draka, je to zároveň na ho*no. 

8. Kout pikle 

Nejslavnější pikle asi kuli proradní rádci ve známé  pohádce "Šíleně smutná princezna". Dnes podobní jedinci sedí v parlamentu. :) Hovorový výraz pro to, když na někoho vymýšlíme nějakou zákulisní a nekalou věc, kupříkladu spřádáme jakýsi komplot. Pikle je pak množným číslem slova pikel, což byla malá středověká bodná zbraň, která šla lehce ukrýt a pak někomu nepozorovaně vrazit do zad. Její výroba měla tedy s dnešním intrikařením leccos společného. 

9. Být v čudu 

Většina lidí chápe tento výraz pro to, že někdo nebo něco zmizelo tak, že se jedná o zkomoleninu "být v čoudu", tedy utíkat pryč tak, že se za člověkem práší. Historie nám nabízí ještě jedno humornější vysvětlení. ČUD neboli Českomoravské úvěrové družstvo byl podnik, který lidem nabízel půjčky. Jeden ze zakladatelů svou kampeličku vytuneloval a s penězi zmizel neznámo kam. Ti, kteří přišli o peníze, tak rázem věděli, že jejich úspory jsou v "ČUDu". 

10. Chytat lelky/ lelkovat

 Lelek - malý líný pták, jehož chytání je zbytečné. Lelek je malý hnědý pták, který celý den spí a aktivní je jen k večeru, kdy loví hmyz. Líní lidé, kteří nic nedělají, jsou tak stejní jako tento ptáček. Co se jeho chytání týče, ptáčníci věděli, že právě vzhledem k neaktivitě lelků je přes den prostě chytit nemohli a tak úsloví s chytáním lelků používali k naznačení toho, že se zabývají něčím zbytečným a nepotřebným.

/ zdroj internet /21.10.217

 

 

Ráda sleduju různá videa na you tube, doporučená někým z facebooku

https://hearthis.at/slobodnyvysielac/bez-cenzury-129-2019-02-24/?fbclid=IwAR2P3iPA9xCibXyJqNqiu6YZA4c5sTr173-Ywh69SVh4YJwoV5ehoTCy7vA

Samá politika, která mě už dávno přestala zajímat. Je zbytečné se trápit tím, co nelze změnit! Někdy mě ovšem dokáže něco, nebo někdo zaujmout. Toto mi připadá, tak trochu, jako boj s větrnými mlýny. :)

https://www.youtube.com/watch?v=FIkoZSa3Q5A&t=7s&fbclid=IwAR1iiXMgW-oD5O3p8-omuE2f93z276OlSziOD0-C-VetK_ZVKJyJJLz1nYo

Tak jsem si to poslechla a moudrá z toho nejsem. Ten konec mi přijde, že jste snad v nějaké sektě, nebo nějakou zakládáte. Jinak - ty řeči o nějakém systému - my jsme tomu kdysi říkali "společnost" a všichni měli povinnost žít a spoluutvářet tu společnost. Vše pro společnost. Rozuměj tomu tak - pro socialismus a komunismus. Takže se nic nezměnilo, jenom ty názvy.

Člověk od pradávna žije v nějaké skupině, společnosti, systému. Pokud je z toho vyloučen, trpí! A je jedno, jestli je vyloučen fyzicky, nebo psychicky, nebo obojí. Dnes se neustále všude omílá to slovo - systém. Stále více mladých lidí se snaží vymykat tomuto systému. Viz. např. Klinika.

Vymykat se z nějaké společnosti lidí a nějakému zřízení, nebo režimu, může opravdu jenom velmi silný jedinec a také musí být schopný a dostatečně silný nést za to následky. Obdivuju lidi, kteří se dokážou pro něco nadchnout a za své přesvědčení bojovat.

5.3.2019

Celé současné Česko žije seriálem MOST

Nekončící diskuze na soc. sítích opěvují, jak je seriál super! Neherci úžasní a myšlenka díla úchvatná. Já sdílím zcela jiný názor.

Je to převážně politika. Hnusná a špinavá politika, natřena na růžovo, sluníčková.          A cílem je dostat se divákovi pod kůži a zmasírovat mu mozek! Stejně tak, jako kdysi     Třicet případů majora Zemana, nebo Okres na Severu. Každá doba si žádá to své.          A jak se docílí výsledku? Vtáhnout do toho co nejvíce lidí, obyčejných, s nižším IQ a hlavně mladých, lehce ovladatelných, tím nejjednodušším způsobem - humorem, vtipem, satirou, vulgaritami, neokoukanou formou,

Tím, co je jim vlastní. Inkluze nestačí, tak zviditelníme cigány. To je jenom začátek. Budou další "skvělé" seriály a filmy. O muslimech a jiných etnikách. Protože přece chceme všichni vybudovat krásnou a duhovou Evropu, že? :)

Stejná pravidla, jenom ta barva se změnila. 

 

    

Občas na facebooku přijde někdo s nějakým závažným objevem :)

Krásné pohádky! Děti mají bohatou fantazii a zbytek si přidali novináři.  Že je z Marsu není divu, každý druhý je přece z Marsu!  A s tou apokalypsou má pravdu. Fakt přijde, akorát se neví, kdy. No, snad se jí konečně dočkáme, než umřeme! Už od roku 1975, od té hromadné sebevraždy nějakých bláznů v USA na ni marně čekám a věřím. :)

https://trendweb.sk/rusky-chlapec-predpoveda-apokalypsu/?fbclid=IwAR1Fep-ID9eC1AUXrAlIUtq9jB1JVCUcetSBr2e0JGWqNbV8YU2hmaXSBY8

 

Troška přísloví :)

LITER.CZ / PŘÍSLOVNÍK XXX.

Amonasr Miniatura, hříčka » Ostatní

Anotace: @&@ Komentovaný výběr z Mudrosloví národu slovanského ve příslovích od F.L. Čelakovského aneb všechno už tu bylo. I když někdy trochu jinak.

Sbírky: PŘÍSLOVNÍKY

Oheň k ohni přidává, kdo mladému víno dává.

Dokud ovšem nevyhoří až na šrot.

 Mladému třeba rozum do hlavy vháněti.

Kým ale, když staří sami rozum nemají?

 Rozum v hlavu nevbiješ a ctnost ke kůži nepřišiješ.

Čímž se nakonec předchozí otázka stává bezpředmětnou.

 Čím milejší syn, tím větší metlu viň.

Ale bacha na sociálku!

 Lépe jest, aby děti plakaly než otcové.

Doba pokročila – dnes místo nich pláčou leda tak učitelé.

 

 

 

Nejnebezpečnějším druhem hlouposti je pronikavý rozum.
/Hofmannstahl

Ahoj :) Pěkný den všem

Co říkáte na nový módní hit - říkat v každé větě - slovo - JAKOBY?

Tento trapný nešvar se ujal velice rychle a už se bežně používá v české mluvě, jako kdysi populární - ty vole.

Je to komické i zároveň nechutné, slyšet toto slůvko v každé větě od reportérů v médiích, politiků, umělců, sportovců a jiných významných osobností. Přitom jejich věty znějí nepochopitelně trapně a blbě, protože tímto slůvkem věty ztrácí smysl a slova si navzájem odporují.

A jak vy jste na tom? Používáte toto slůvko také? Nebo si to už ani neuvědomujete? A víte vůbec, co to znamená? :) 

 

P.S. Venku jakoby byla mlha takže se mi jakoby vůbec nechce ven, ale jakoby bych se měla jít projít.

Asi se na to jakoby vykašlu a raději se kuknu na film. :)  

 

/21.10.2017

 

 

Otázky na facebooku

Moje odpověď na jednu takovou otázku je tady  Chtěla bych být dnem splněných přání dobrých lidí na celém světě. :*) 

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/v

Bohatý český jazyk

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz,

anesteziolog je v bezvědomí,

básník je v limbu,

boxer je ztřískanej,

dermatolog je koženej,

dopravák má špičku,

dřevorubec je zrubanej,

elektrikář je nadrátovanej,

funebrák je tuhej,

hudebník je na moll,

chmelař je jako žok,

kanonýr je jako dělo,

karbaník je zkárovanej,

klempíř je na šrot,

kněz je jako slovo boží,

kominík je zčazenej,

kovář je zbušenej,

kuchař je na kaši,

květinářka je nakropená,

kynolog je jako doga,

lakýrník je zlakovanej,

letec je jako bomba,

loutkoherec je zpumprlíkovanej,

malíř pokojů je zmalovanej,

metař je nametenej,

meteorolog je na mraky,

myslivec je piclej,

ocelář je zkalenej,

ortopéd je zlámanej,

pedagog je vyškolenej,

písmomalíř je zlinkovanej,

pištec je zhvízdanej,

pneuservisman je gumovej,

poslanec je odhlasovanej,

pumpař je total,

pyrotechnik je jako puma,

řezník je jako prase,

řidič je zřízenej,

sedlák ji má jak vidle,

selka je jak motyka,

sklenář má okno,

sládek je nachmelenej,

soudce je jak zákon káže,

švadlena je na hadry,

tramvaják je vykolejenej,

truhlář je jako prkno,

uklízečka je na prach,

veterinář je jako zvíře,

výhybkář je namazanej,

zahradník je zlitej,

zaměstnanec autobazaru je jetej,

zoolog má opici,

zootechnik je jako dobytek,

zpěvák je zhulákanej, 

a zákazník má nakoupíno

 

(No není čeština úžasná?!) :)



Více zde: https://salek-kavy-u-diviska.webnode.cz/products/dotaznik/

Bohatý český jazyk - co mi posílají "všímáci"

Když se opije profesionál, aneb čeština je úžasná :)

                         

akademický malíř je pod obraz

anesteziolog je v bezvědomí

básník je v limbu

boxer je ztřískanej

dermatolog je koženej

dopravák má špičku

dřevorubec je zrubanej

elektrikář je nadrátovanej

funebrák je tuhej

hudebník je na moll

chmelař je jako žok

kanonýr je jako dělo

karbaník je zkárovanej

klempíř je na šrot

kněz je jako slovo boží

kominík je zčazenej

kovář je zbušenej

kuchař je na kaši

květinářka je nakropená

kynolog je jako doga

lakýrník je zlakovanej

letec je jako bomba

loutkoherec je zpumprlíkovanej

malíř pokojů je zmalovanej

metař je nametenej

meteorolog je na mraky

myslivec je piclej

ocelář je zkalenej

ortopéd je zlámanej

pedagog je vyškolenej

písmomalíř je zlinkovanej

pištec je zhvízdanej

pneuservisman je gumovej

poslanec je odhlasovanej

pumpař je total

pyrotechnik je jako puma

řezník je jako prase

řidič je zřízenej

sedlák ji má jak vidle

selka je jak motyka

sklenář má okno

sládek je nachmelenej

soudce je jak zákon káže

švadlena je na hadry

tramvaják je vykolejenej

truhlář je jako prkno

uklízečka je na prach

veterinář je jako zvíře

výhybkář je namazanej

zahradník je zlitej

zaměstnanec autobazaru je jetej

zoolog má opici

zootechnik je jako dobytek

zpěvák je zhulákanej

a zákazník má nakoupíno

 

(No a jak vy jste na tom? Já mám draka.) :)

 

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz