Co otřásá Českem?

13.07.2017 17:15

Co mě přimělo k zamyšlení? Kauza šílenství kolem koupajících se muslimek v pražském aqaparku. Připomíná mi to pohádku o Jezinkách. Sdílím myšlenky autora toho článku. Také si myslím, že nejde o burkiny, o koupací oblek, ale o rozpínavost těch, kterým nic cizího není svaté. Jde o peníze a nakonec o hloupost "sluníčkářů".

13. 7. 2017 6:32 / Parlamentní listy/ internet /Hynek Charous /Kauza burkiny

 

To nebyly burkiny, to bylo horší! Vystupuje rodič - aktivista, který trpěl kvůli dceři a islámu.

„I v některých muslimských zemích zakazují burkiny. Ať si Evropan zkusí jít obutý do mešity, nebo v bikinách na pláži někde v ortodoxní muslimské zemi,“ tvrdí Hynek Charous, který odmítl účast dcery na školní přednášce o islámu a stal se aktivistou proti multikulturní výchově v Čechách. Podle něj se pomocí migrační vlny pomalu, ale jistě podaří ničit národní suverenitu unijních zemí a národní státy jako takové. Cílem je vytvořit jeden velký evropský superstát s jedinou vládou a armádou.

Co si myslíte o bouřlivé diskuzi kolem burkin a o koupacím oděvu muslimů na českých koupalištích? 

V té bouřlivé diskuzi má prsty tak trochu i naše skupina. Od známého jsem na sociální síti viděl fotky zahalených muslimek koupajících se v aquaparku a na první pohled bylo vidět, že nejde jen o burkiny, ale běžný muslimský oděv.  

Vy jste iniciovali zmedializování této události? 

Rozhodně to není jen naše zásluha, řekněme, že jsme k tomu také výrazně přispěli. Lidí, kteří však na tuto záležitost poukazovali, bylo určitě více. Probírali jsme to v naší skupině a řešili jsme, jak to uchopit. Nejde totiž jen o to, že se koupou v oblečení, zatímco pro ostatní platí jiná pravidla s jasně definovaným koupacím oděvem. Nikdo nesmíme nosit ani kapsové plavky, nohavice musíme mít nad kolena a najednou vidíte tohle. Není to ani hygienické. I kdyby to byly burkiny, je do očí bijící, proč to jedněm povolit, a druhým ne. V rámci Koránu, pokud mluvíme o fundamentalistických muslimkách, což předpokládám, že tyto byly, jinak by nevstupovaly oblečeny do bazénu, mají zakázáno se odhalovat i před ženou nemuslimkou. Pochybuji tedy, že by se před vstupem do bazénu sprchovaly. V rámci Koránu mají manuál i k tomu, jak mají správně vykonávat tělesnou potřebu. Pokud by tedy strikně dodržovaly islám, neměly by se po stolici ani otírat papírem (může být na něm písmo Mohamedovo, což by byl hřích) a to spousta lidí takové věci ani netuší. Je v rámci hygienických norem zvláštní, že to dotyčný aquapark toleruje.

Paradoxně v Marakéši, některých částech Egypta a jiných muslimských destinacích burkiny zakázali, a my to tady vesele tolerujeme. Zaregistroval jsem pár reakcí, které se zastávaly dotyčných rekreantek. Jsou to výkřiky zmatených maloměšťáků, kteří si připadají světoví tím, že budou extra multikulturní. Rád bych tedy poukázal na to, že i v některých muslimských zemích zakazují burkiny, a my se toto etnikum snažíme tolerovat snad ve všem. Ať si Evropan zkusí jít obutý do mešity, nebo v bikinách na pláži někde v ortodoxní muslimské zemi. Ten kontrast mezi jejich pravidly a naší tolerancí je veliký. Nedávno jsem byl na koupališti v moravských Kovalovicích. Byl tam jediný stánek s občerstvením, kde měli jen a pouze kebab. A hádejte co? Na ceduli s tou jejich mňamkou na mě civěl nápis, že používají maso z halal porážky. Kde to jsme? Jejich zákazníci, kde jsem neviděl jediného muslima, vůbec netušili, co podporují, natož, co to halal znamená.

Takže podle vás bychom měli zakázat podobné koupací úbory tak, jako to učinili v desítkách francouzských měst na plážích? 

Rozhodně. Takové situace nejsou jen o studu, nebo pokynech Koránu. Jde hlavně o to, že vyjadřují příslušnost k nějaké fanatické skupině a zároveň jde o symbol netolerance a neakceptace vůči jiné kultuře nebo nevěřícím. Symbolizují mimo jiné, že ženy nemají téměř žádná práva a muži jsou jim nadřazeni. Právě ta symbolika nadřazenosti muslimů nad jejich ženami, ale hlavně nad nemuslimy se mi nelíbí. Když vidíte, jak jsou na francouzské Riviéře muslimy napadány ženy, které se koupou v bikinách, tak už to, že my jim naopak vše tolerujeme, je celé postavené na hlavu. Tam, kde jim ustoupíme, jsou schopni okamžitě daný prostor nejen vyplnit, ale dále se rozpínat právě s vědomím, že my jsme dostatečně ochotni jim ústupky činit. To mi vadí nejvíce. Teď to zatím jen zkoušejí. Až jich bude větší počet, začnou si vše brát silou. Netřeba rozsáhlé argumentace, stačí se podívat do mnoha zemí západní Evropy, kde je už nyní početná muslimská komunita. 

Jak pokračuje činnost vaší skupiny, která českým školám rozesílá dopis, v němž varujete před nebezpečím neobjektivních přednášek neziskových organizací o islámu?  

Přiznám se, že díky prázdninové době činnost trochu usnula, ale hodláme pokračovat v konfrontaci nejen proti neziskovým organizacím, ale proti všemu, co potírá vlastenectví a upřednostňuje zhoubný globalismus, a především ideologický multikulturalismus. Jak se prázdniny budou blížit ke konci, budeme opět aktivnější. 

Člověk v tom dění kolem sebe vidí jistou logiku. Nacisté i komunisté měli svoji ideologii, pomocí které dokázali ovládat ostatní. Dnes, v období globalismu, se vládnoucím elitám dostal do rukou zcela bez jakékoliv námahy také jakýsi ovladač a má jméno islám, díky kterému mohou ovládat masy na celém světě. Proto je z jejich strany taková podpora tohoto náboženského fašismu. Vše směřuje k tomu, aby bylo jedno světové náboženství. Podívejte se, jak je upozaďováno to křesťanské. Dnes zní z Vatikánu naprosto opačná rétorika, co se islámu týče, než za papeže Benedikta XVI. Vyvolává to ve mně podezření, že papež Benedikt XVI. byl odvolán účelově, nikoliv kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Místo, aby se současný papež František zastával svých křesťanů, kteří jsou utlačováni v zemích s muslimskou většinou, preferuje zejména muslimské uprchlíky, líbá jim nohy, obhajuje islám. Na obranu perzekvovaných křesťanů jsem neslyšel jediné slovo, zato o muslimských migrantech se vyjadřuje jako o daru pro Evropu. Přitom jsem v dnešní době nezaregistroval jeden jediný případ, že by křesťané jakkoliv pronásledovali muslimy. Vyjádření jsou úplně opačná, než by kvitoval každý se zdravým rozumem. 

Ještě zpět k těm dopisům pro školy. Kolik jste jich obeslali a jaké byly reakce? 

Reakce nepřišly v podstatě žádné a my jsme ani žádné nečekali. O tom to nebylo. Obeslali jsme desítky škol, které jsme do prázdnin stihli, nicméně jde o opravdu těžkou práci. Mám seznam všech škol v republice a selektujeme ty, které se různých multikulturních, promigračních a jiných programů účastní. Počítáme spíše s tím, že větší záběr bude mít prezentace dopisu v médiích. To se vcelku daří a to je naše cesta.

Ani ne rok po vyklizení uprchlického tábora v Calais francouzskými úřady se migranti opět k městu vracejí. Už jsou jich údajně stovky a jejich počet roste. Jejich cílem je dostat se do projíždějících vozidel, zemřel kvůli tomu už jeden řidič kamionu. Dal se návrat migrantů na toto místo čekat? 

Chtělo by se mi říct, že celá migrační krize je obrovským selháním eurounijních politiků. Ono to ale tak podle všeho není. To, že od nich slyšíme, jak je třeba vlnu zastavit, je jen taková jejich hra. Je to jen a pouze všechno lživá rétorika. Pomocí migrační vlny se totiž pomalu, ale jistě podaří ničit národní suverenitu unijních zemí, respektive národní státy jako takové. Chtějí vytvořit jeden velký evropský superstát s jedinou vládou a armádou. Něco po vzoru Spojených států amerických, kde to bylo ale přirozenou cestou, protože šlo většinou o původní obyvatele Anglie a Francie – nepočítám-li nativní Američany. V Evropě s tím mají určitý problém zejména díky určitému patriotismu jednotlivých států a vzpurnosti jejich obyvatel. Proto se politice Evropské unie migrační vlna dokonale hodí. Navíc s sebou nese novou, levnou voličskou základnu. 

Když se dnes podíváte na Google maps, už tam nevidíte nápis Czech Republic – Česká republika, ale vidíte tam Czechia – Česko. Už jen to, že se jim slovo republika podařilo vymazat ze všech názvů konkrétních států, něco naznačuje. To samozřejmě není jediná indicie. Slovo republika je symbolem toho, že stát je samostatný a suverénní. Potlačování národních států je tedy evidentní a migrační krize tomu má napomáhat. Co si myslet třeba o tom, když v jedné z hal Evropského parlamentu visí nápis: Největším zlem lidstva je národní stát? Eurounijním politikům se migrace do Evropy velmi hodí a pochybuji, že bez masového odporu veřejnosti, jako jsou demonstrace a podobně, bude nějaká možnost to potlačit či zastavit. Evropská agentura Frontex pak namísto hlídání Schengenu pomáhá neziskovým organizacím přímo u afrických břehů s importem migrantů do Evropy, což je skandální.

Vedle migrační vlny je velkým nebezpečím také zejména jednání neziskových organizací, které spolupracují s převaděči. Jsou to polomafiánské organizace, které tímto zničí Evropu za účelem vlastního prospěchu a zisku. 

Dnes už se nedá rétorice západních politiků a vládám, kde je levice ve velkém zastoupení, věřit nic. Když například slyšíte Merkelovou, která prohlásila, že se během Summitu G20 v Hamburku bezpečnostním složkám podařilo zvládnout situaci, tak se může člověk jen zasmát. Velkým problémem je nepojmenovávání věcí pravými jmény. Upuštění od nebezpečné politické korektnosti je základním krokem k tomu, aby se děly věci správným směrem. Dokud lidé nebudou beztrestně moci otevřeně mluvit a budou svázáni právě politickou korektností, tak se z toho marasmu nedostaneme. V pár západoevropských zemích, například ve Švédsku, je dokonce už jen kritika migrační politiky a etnických menšin trestným činem.

Evropská unie byl skvělý projekt na začátku, volný pohyb osob, otevřený trh, ale co se z toho stalo dnes? Je centrem příkazů, zákazů, různých regulací a tak dále. Jaký z toho mají profit malé země jako Česká republika? Dotace? Ty jsou námi draze zaplaceny. Osobně jsem samozřejmě rád, když česká ekonomika zažívá růst, ale to nepotrvá věčně, když i nás zasáhne migrační vlna po chystaném sjednocení sociálních dávek v rámci Evropské unie pro všechny migranty.

Kdybych měl použít jeden jediný argument proti přijímání muslimských migrantů do Evropy, tak je to zejména kriminalita, která v západních zemích roste; a jsou na to i statistiky. V již zmíněném Švédsku multikulturní soužití dotáhli k dokonalosti tak, že tam máte obrovské množství no-go zón, kam se bojí i policie, vzrostla jim kriminalita, rodilí Švédové jsou osekáváni na svých právech a svobodách a dalším jevem je stěhování Švédů do bezpečnějších zemí. Zelenorudá koalice svými kroky za poslední desítky let způsobila, že Švédsko už není a nikdy nebude nejbezpečnější zemí Evropy. Další na řadě je Francie, Německo, brzy i Velká Británie. Já se opravdu nechci dočkat toho, že budeme i u nás řešit podobný problém.

Připravujeme se v Evropě o vlastní svobodu?  

Každopádně, a nejenom tím, že nás zaplaví islám. Až muslimská komunita v té které zemi bude mít dostatek volebních hlasů, aby ve volbách vyhrála jejich politická strana s předem známým programem, bezesporu obsahujícím aplikaci práva šaría v dané zemi, je celkem nasnadě, co se bude dít. Kdo si přečetl byť jen pár fragmentů z Koránu, tomu už teď musí naskočit husí kůže. Už nyní je nepochopitelné, jak jim jde vládní levice spolu se Zelenými napříč unijními zeměmi na ruku. Na úkor svobod rodilých Evropanů, samozřejmě. Vypadá to, že v západní Evropě bude švédský model brzy rozšířený. V Německu se bojí něco napsat nebo říci, aby nepřišli o práci, a to třeba jen za nevhodný příspěvek na sociálních sítích. To není sci-fi, to se opravdu děje. Kam to směřujeme? 

Sotva jsme se zbavili komunistické totality, máme tady něco mnohem horšího. Horšího v tom, že je nám vnucováno nepřizpůsobivé, nenávistné a fanatické etnikum, které – přiznejme si to – budeme muset živit a nikdy nám samo přínosem nebude. Naopak. 

Obrovské nebezpečí je i v tom, co produkují vysokoškolské fakulty se sociálním zaměřením. Jejich početní absolventi – s dostatečně vymytým mozkem a přebujelým sebevědomím, díky lacinému titulu za studium o ničem v kapse – jsou pro současný eurounijní establishment tou nejlepší ideologickou zbraní, co si pro dokonání svého multikulturního díla v Evropě může přát. Kam budou tito novodobí revolucionáři v budoucnu směřovat naši vlast?

Myslím si, že k tomu je zbytečné cokoliv dodávat.

                         Koronavirová krize v Česku

Jednou na ni budeme s úsměvem vzpomínat. Snad. Doufejme. Také dnes, v této nelehké době, lidé ví, že humor nejen léčí, ale i posiluje.

Někdo šikový složil tuto zajímavou esej na písmenko P - Pandemie, která zasáhla celou naši Zem a páchá nedozírné ekonomické škody. Ale nejen to, její následky se budou prolínat do všech oblastí našeho života a svět, jako takový se změní. Je třetí tisíciletí! Všichni to čekali a hodně o tom bylo napsáno už předem a najednou je to tu a mnozí se tomu diví! Nic už nebude tak, jak si to pamatujeme. To je prostě život, pokrok, politika........

Tak se aspoň zamysleme i zasmějme zároveň:

Čeština je úžasný jazyk - poetický příběh na písmeno „P“ - Pandemie

Příroda poslala populaci pořádný políček: Pandemii!

Prťavá praštěná potvůrka poletuje prostředím, plíživě plošně postupuje po povrchu planety...Pichlavá potvora pekelně prudí populaci, proniká přes pusu, pak průduškami, plícemi... přeskakuje přes pána, paní, politika, pekaře, popeláře.

Pokašláváme, posmrkáváme, prskáme, poleháváme.

Při procházkách potkáváme plátnem překryté pusy přátel. Poznáváme se? Prázdné putyky, pohostinství, posmutnělé plovárny, propocených prázdné posilovny, policajti pozorují postavy plížící se po parcích, pakliže poruší pravidlo, policista píská. Politici poučují přes pokrývky pusy. Přeplněné postele, přidušení pacienti, připojené plicní podpory, přetažený personál prvního palebného pole, přepracované pečovatelky, pozůstalí.

Ptáme se: PROČ? Protože pěstujeme pokrytectví, pohrdáme právem, pravidly, pochlebujeme přemocným, pochybně podnikáme, pokoutně podvádíme, propadáme pokušení, podlézáme, politikaříme, pletichaříme, promíjíme podrazy. Protože přehlížíme potřebné, pošlapáváme přátelství, podrážíme přátele, ponižujeme partnery, popichujeme plaché, přestáváme promíjet, plácáme plané pomluvy. Protože pošlapáváme přírodu, plýtváme penězi, potravinami, přejídáme se. Protože pokrok postupuje příliš překotně, příliš pracujeme, pořád pospícháme.

Ptáme se: PROČ? Prostě PROTOŽE!!! Pocity padají podél pochmurné propasti. Převálcuje prťavá potvora populaci? Prdlajs! Prohrajeme, padneme? Přestaňme plakat! Potvoru přibrzdíme, přiškrtíme, porazíme, poničíme připravenými protilátkami; pandemii přečkáme, pohromy překonáme, pakliže pokorně poklekneme před pomocníky prvního „palebného pole", poděkujeme.

Přestaňme plakat, pochlapme se! Popřejme si pohodu, posilněme psychiku, pěstujme pokoru, přestaňme pomlouvat, podvádět, podpořme se, pomáhejme si, povzbuďme se, poplácejme se po prsou, posilujme přátelství.

Položme počítače, pojďme si povídat, pohrát si, prozpěvovat, pocvičit, provětrat pejska, pokochejme se přírodou, přivoňme podbělu...Pohlaďme partnera po pleši, partnerce polibme pusu, přítelkyni poplácejme po prdelce, popijme pivko, panáka, poděkujme pohostinným.

Pozastavme překotné plahočení, pracujme pomaleji, prodýchejme paniku. Projděme si pokoje, přemístěme poličky, posuňme postele, porovnejme polštáře, přerovnejme prádlo, přeleštěme podlahu: práce, pořádek, pomohou překonat paniku.

Plicní potvůrka prvně potrápí;Pakliže přeskládáme priority, pandemie pomine, přijde proměna, procitnutí, poučení, paprsky prozáří posmutnělý prostor. Přeji poklidné přežívání, pocit pohody, později pak potkávání, podávání pravice, polibky přátel

Připijme pohárkem  perlivé Pálavy, pošleme polibek přes plátno... ☺

zdroj/ internet /e- mailová pošta/ 30.4.2020

 

Zaregistroval jsem pár reakcí, které se zastávaly dotyčných rekreantek. Jsou to výkřiky zmatených maloměšťáků, kteří si připadají světoví tím, že budou extra multikulturní. Rád bych tedy poukázal na to, že i v některých muslimských zemích zakazují burkiny, a my se toto etnikum snažíme tolerovat snad ve všem. Ať si Evropan zkusí jít obutý do mešity, nebo v bikinách na pláži někde v ortodoxní muslimské zemi. Ten kontrast mezi jejich pravidly a naší tolerancí je veliký.

https://blokprotiislamizaci.cz/vime-jak-bylo-v-aquaparku-muz-co-vyfotil-muslimky-v-habitech-promluvil/

Co otřásalo Českem v  roce 2019 - manifestace na Letné, rozdělování společnosti v zemi, iniciativa "Milionu chvilek"

Výňatek z diskuze na facebooku/ anonymní účastník

Co jsem dělala 17.11.1989 ? Bylo mi 28 let. Byla jsem toho dne na Albertově, na Vyšehradě,  na Národní a prožívala jsem tu euforii. Fandila jsem pak chvíli i Havlovi a jeho družině a vyrobila jsem si z moduritu placku OF. Do práce jsem nosila trikolóru na kabátě, účastnila se dalších demonstrací.

 

A myslela jsem si uboze a naivně, že tu jde o naši zemi - lepší a krásnější. Dnes bych si za to nafackovala! Brzy mi spadly růžové brýle (někomu dodnes ne), a dnes je jasné, o co šlo. Šlo o majetky pro kolaboranty, kolaborantskou šlechtu, církve a sudeťáky. O prolomení Benešových dekretů. Od začátku šlo o zničení Československa, továren a podniků konkurujících těm západním o rozdělení naší země na dvě malé bezbranné zemičky. Lituji, že jsem nevěřila své babičce, která tehdy plakala a říkala, že tu zase bude hrstka bohatých, kteří budou mít za prachy vše, včetně práv a zbytek lidí bude místo života bojovat o přežití. Babička zažila první republiku, 2. světovou válku, a celé období až do „sametu, takže věděla, o čem mluví.

 

Dnes zase mně nevěří moje děti, že ti, kdo dnes chodí na Letnou, jdou řvát jen za práva boháčů a za to, aby dosavadní korytáři a zlatá mládež nepřišli o svá koryta. Na Letné řvou postavy stojící proti lidu, ne s lidem. Oni lid nenávidí, protože nevolí jejich loutky zaprodané západním loutkářům. Letná - milion chvilek nenávisti, pražská kavárna, sluníčkáři, předskokani z pódií a tyjátrů - všichni jedno jsou: pátá kolona! Rozvraceči státu, kteří chtějí zvrátit výsledky demokratických voleb ve svůj prospěch, ponížit a degradovat hlasy dolních deseti milionů.

Dnešní Letná má plnou hubu demokracie, ačkoliv vůbec nepochopila, co to demokracie je. Já tady neoslavuji třicet let svobody. Je to 30 let svobody tunelářů, exekutorských mafií, podvodníků, Havlem amnestovaných zločinců, likvidátorů fabrik, podniků a zemědělství. 30 let ničitelů našeho školství, zdravotnictví, kultury a tradic, rozkradačů státu a rozdavačů peněz z našich daní! Je to 30 let svobody silných zemí EU, které v naší zemi řádí svými kvótami a diktáty!

30 let svobody developerů, kteří ničí Prahu a další města a vesnice. 30 let svobody realitních predátorů, kteří dodnes nadhodnocují ceny bytů do nehorázných výšin a nikdo je nezastaví.  Naše města už za chvíli nebudou naše, protože si v nich, ač jsme se tam narodili, nebudeme moci dovolit bydlet. Nechápu, jak někdo může slavit událost, jejímž výsledkem je zničení Československa a vše, co jsem výše vyjmenovala. Kampaň kolem výročí r. 89 mi připadá odporně hysterická, a nemůžu už to poslouchat, ani se na to dívat!

 

Nikdo si tehdy nemyslel, že z Československa nezbyde ani kámen na kameni! Nikdo z nás nečekal, že se cizákům rozprodají pozemky, domy, celé čtvrti, klíčová odvětví, podniky se staletou tradicí, energie, voda. Nikdo nečekal, že co se nerozprodá, to bude vytunelováno a zlikvidováno, jako většina podniků a továren, které před "sametem" živily mnoho generací rodin (vedlejší státy přece nepotřebují konkurenci)!

Nečekali jsme, že přijdeme o cukrovary, mlékárny, masokombináty, zemědělská družstva a soběstačné potravinářství! Nikdo nečekal, že se budeme muset plazit pod nesmyslnými a bezbřehými diktáty EU! Nikdo nečekal ani to, že nebudeme smět chránit své hranice!

A je tu někdo, kdo chtěl, abychom měli třetinové platy, ale vyšší ceny všeho, než v ostatních zemích EU? Nečekali jsme ani to, že staří lidé po celoživotní dřině nebudou mít jistotu bydlení, lékařské péče, a že se budou muset rozhodovat, jestli mají vydat peníze za léky, nebo za jídlo, protože na oboje nemají. A nečekali jsme ani to, že většina médií, politiků, a mládeže s vymytými mozečky budou starými lidmi opovrhovat, vysmívat se jim a nejradši by prosadili, aby neměli ani volební právo!

Vůbec nikdo snad nečekal, že se z naší země stane rejdiště developerů, exekutorů, a podvodných šmejdů. Nečekali jsme, že soudy budou pracovat ve prospěch šlechty, kterou zrušil a zakázal už Masaryk, že budou vydávat majetky kolaborantům a že se tu začnou vyzdvihovat sudeťáci!

Myslím, že nikdo z nás nečekal ani to, že tu bude pátá kolona rozvracečů státu, kteří beztrestně sprostě uráží nejdemokratičtěji (protože přímou volbou) zvoleného prezidenta republiky! A že na Letné v dnešní době budou za "demokracii" demonstrovat ti, kteří vše, co jsem tady vyjmenovala, zavinili, nebo tomu napomáhají!

A že tam nejvíc budou řvát ti, kteří ani neví, co to demokracie je! Demokracie znamená VLÁDA LIDU. Ne samozvaných řvouvnů z neziskovek a podivných spolků./ Lenka

Smutná bilance :(  

Bída a ztráta víry v  lepší budoucnost

Vloni se zabilo v ČR 1647 lidí, počet sebevražd stoupá!

Za pět let v České republice stoupl počet sebevražd o pětinu. Hlavní důvody vzít si život jsou podle odborníků především dluhy, ztráta zaměstnání, chybějící zázemí či minimální vyhlídky na lepší budoucnost.

„Řeknu vám, že bych nechtěl být dnes mladý,“ popsal Právu psycholog Karel Havlík. Důvodem je podle něj beznaděj a ztráta uplatnění a společenské prestiže. „Ztratit práci je opravdu velký stres,“ popsal novinám psycholog a narazil při tom na řadu padesátníků, se kterými se setkal.

Počet sebevražd v Česku klesal až do roku 2007, pak se ale trend otočil. Počet narostl o celých 20 procent do roku 2012 a počet stále roste. Podle psychiatra Ivana Davida nezaměstnanost byla i v devadesátých letech, tehdy se ale ještě věřilo v lepší budoucnost. Dnes to lidé údajně berou tak, že bude jenom hůř.

„Lidé nemají šanci zaplatit svoje dluhy,“ popisuje beznaděj lidí David. Zajímavé je podle něj to, že rozdíl mezi největší a nejmenší sebevražedností v Evropě je třináctinásobný. Nejhůře je na tom Lotyšsko, Litva a Rusko. Nejlépe naopak Kypr a Malta. Česko je podle psychiatra v počtu sebevražd lehce nad průměrem.

Loni si život vzalo 1647 lidí. To je téměř o tři stovky víc než v roce 2007, kdy odborníci evidovali vůbec nejméně případů.

Nejčastěji lidé volí oběšení. Zabijí se tak dvě třetiny mužů a téměř polovina žen. Muži si pak vyberou i zastřelení, otravu a skok z výšky.

Ženy se rozhodnou pro otravu či skok, mnohem méně pak sáhnou po ostrém předmětu. Starší lidé častěji volí oběšení, mladší i jiný způsob odchodu ze světa.

Podle analýzy statistiků sebevražd přibývá s věkem. V letech 2006 až 2010 nejvíc lidí dobrovolně ukončilo život v 52 letech, pak počet zas klesal. Mírný nárůst počtu nastal u lidí od 74 do 82 roků života.

Nejčastěji dobrovolný odchod ze světa volí lidé se středním vzděláním bez maturity. Spáchají víc než polovinu sebevražd. Nejméně si život berou vysokoškoláci.

Nejmenší sebevražednost byla na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Naopak nejhorší byla situace v letech 2000 až 2010 v Olomouckém kraji.

Nejvíc sebevražd se odehraje na jaře. Nejčastěji chtějí lidé ukončit svůj život v pondělí. Mnozí k tomu přikročí i o svátcích.

I když panuje přesvědčení, že se lidé zabíjejí o Vánocích, podle statistiků je v tuto dobu sebevražednost podprůměrná.

/zdroj internet/krajský olomoucký deník/9.2.2020
 

 

Přeju vám všem krásné dny, plné pohody, radosti a štěstí. Ať se vám snáší z nebe splněné touhy a dávná přání, pozdravy lásky, souznění, spokojenosti a hojnosti.

Ať vám zůstanou plné náruče a nerozplynou se, jako ty křehké a něžné sněhové vločky.

Přeju všem krásný, bohatý a plodný Nový rok. )


1.1.2020

Kontakt

Poezie - šálek kávy " U Divíška" patriciahlavsova@centrum.cz